Energiayhtiöt mukautuvat muuttuvan markkinatilanteen ehdoilla

Sähkön hinta ja tilanne energiamarkkinoilla ovat aiheita, jotka ovat aikaansaaneet paljon keskustelua viime aikoina. Markkinoilla on nähty historiallisen paljon muutoksia viimeisen vuoden aikana.

Tilanne on varsin moniulotteinen ja siihen liittyy monta vaikuttavaa tekijää. Uusimpana tilanteeseen vaikuttaa geopoliittiset jännitteet ympärillämme. Kaikki osatekijät yhdessä tekevät toimintaympäristöstä epävakaan.

Epävakaa markkinatilanne kasvattaa sähköyhtiöiden riskejä. Markkinan ennustaminen on ollut jo pitkään haastavaa. Vähätuulisina sekä korkean kuorman aikoina tarvitsee Suomessakin tuottaa sähköjärjestelmään tehoa fossiilisilla polttoaineilla. Tuotantokustannuksiin ei ole tullut helpotuksia, vaan päinvastoin hinnat ovat nousseet, Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelä kertoo.

Myllerrys energiamarkkinoilla on tuottanut niin sähköyhtiöille kuin asiakkaillekin päänvaivaa jo pitkään. Pitkittynyt tilanne on pakottanut sähköyhtiöt pohtimaan toimintatapojansa sekä tarjoamiensa tuotteiden ja palveluiden toimivuutta uudelta kantilta.

Markkinatilanne on toden totta muuttunut, eivätkä perinteiset jo pitkään myynnissä olleet tuotteet ja sähkösopimusmuodot enää sovi uuteen muottiin.

Perinteisillä sähkösopimuksilla Mäkelä tarkoittaa esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevaa sopimusmuotoa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus palvelee niin yhtiötä kuin asiakastakin tilanteessa, jossa markkina käyttäytyy jokseenkin odotetulla tavalla. Nyt kun markkina heilahtelee nopeasti ja vieläpä noususuuntaan, ei tällainen sopimusmuoto, jossa hintamuutokset ovat kankeita, ole toimiva.

Suomalaisissa sähköyhtiöissä on nyt havaittavissa trendi, jossa kankeimmista tuotteista ollaan siirtymässä pois, tai niihin ollaan tekemässä muutoksia.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten ongelma on se, että hintamuutokset niissä ovat äärimmäisen hitaita. Hinnanmuutoksesta tulee ilmoittaa asiakkaalle hyvissä ajoin. Ennen kuin prosessi saadaan vietyä läpi, on markkinoilla ehtinyt tapahtua yhtä sun toista.

Uusi tilanne vaatii joustavampia tuotteita, jotka myötäilevät markkinan liikkeitä sujuvammin. Vaasan Sähkölläkin on tarkoitus laajentaa tuotetarjontaa lähitulevaisuudessa.

Suunnitteilla on toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen tyylisiä tuotteita, joissa hinnoittelu on joustavampaa niin yhtiölle kuin asiakkaallekin. Ratkaisu voisi olla esimerkiksi kvartaalihinnoiteltu tuote, jossa hinta päivittyisi markkinan mukaan neljästi vuodessa.

Toisaalta taas esimerkiksi pakettihintaiset sähkösopimukset voisivat tuoda asiakkaalle vakautta ja ennustettavuutta sähkölaskuun.

Eri hintaisilla pakettituotteilla voisimme tarjota tietyn tyyppiseen asumiseen, esimerkiksi kerrostaloasumiseen, s-kokoisen kuukausipaketin, jonka hinta olisi tiettyyn käyttömäärään asti kiinteä.

Uudistamalla tuotevalikoimaa pyritään löytämään niin yhtiölle kuin asiakkaillekin toimivia ratkaisuja.

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Kun sähkön hinta on korkea, on erityisen tärkeää tarkastella omia kulutustottumuksia. Tapoja vähentää sähkönkulutusta on monia, me listasimme muutaman sellaisen, jolla on suuri vaikutus.

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää