Energiayhtiöt mukautuvat muuttuvan markkinatilanteen ehdoilla

Sähkön hinta ja tilanne energiamarkkinoilla ovat aiheita, jotka ovat aikaansaaneet paljon keskustelua viime aikoina. Markkinoilla on nähty historiallisen paljon muutoksia viimeisen vuoden aikana.

Tilanne on varsin moniulotteinen ja siihen liittyy monta vaikuttavaa tekijää. Uusimpana tilanteeseen vaikuttaa geopoliittiset jännitteet ympärillämme. Kaikki osatekijät yhdessä tekevät toimintaympäristöstä epävakaan.

Epävakaa markkinatilanne kasvattaa sähköyhtiöiden riskejä. Markkinan ennustaminen on ollut jo pitkään haastavaa. Vähätuulisina sekä korkean kuorman aikoina tarvitsee Suomessakin tuottaa sähköjärjestelmään tehoa fossiilisilla polttoaineilla. Tuotantokustannuksiin ei ole tullut helpotuksia, vaan päinvastoin hinnat ovat nousseet, Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelä kertoo.

Myllerrys energiamarkkinoilla on tuottanut niin sähköyhtiöille kuin asiakkaillekin päänvaivaa jo pitkään. Pitkittynyt tilanne on pakottanut sähköyhtiöt pohtimaan toimintatapojansa sekä tarjoamiensa tuotteiden ja palveluiden toimivuutta uudelta kantilta.

Markkinatilanne on toden totta muuttunut, eivätkä perinteiset jo pitkään myynnissä olleet tuotteet ja sähkösopimusmuodot enää sovi uuteen muottiin.

Perinteisillä sähkösopimuksilla Mäkelä tarkoittaa esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevaa sopimusmuotoa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus palvelee niin yhtiötä kuin asiakastakin tilanteessa, jossa markkina käyttäytyy jokseenkin odotetulla tavalla. Nyt kun markkina heilahtelee nopeasti ja vieläpä noususuuntaan, ei tällainen sopimusmuoto, jossa hintamuutokset ovat kankeita, ole toimiva.

Suomalaisissa sähköyhtiöissä on nyt havaittavissa trendi, jossa kankeimmista tuotteista ollaan siirtymässä pois, tai niihin ollaan tekemässä muutoksia.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten ongelma on se, että hintamuutokset niissä ovat äärimmäisen hitaita. Hinnanmuutoksesta tulee ilmoittaa asiakkaalle hyvissä ajoin. Ennen kuin prosessi saadaan vietyä läpi, on markkinoilla ehtinyt tapahtua yhtä sun toista.

Uusi tilanne vaatii joustavampia tuotteita, jotka myötäilevät markkinan liikkeitä sujuvammin. Vaasan Sähkölläkin on tarkoitus laajentaa tuotetarjontaa lähitulevaisuudessa.

Suunnitteilla on toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen tyylisiä tuotteita, joissa hinnoittelu on joustavampaa niin yhtiölle kuin asiakkaallekin. Ratkaisu voisi olla esimerkiksi kvartaalihinnoiteltu tuote, jossa hinta päivittyisi markkinan mukaan neljästi vuodessa.

Toisaalta taas esimerkiksi pakettihintaiset sähkösopimukset voisivat tuoda asiakkaalle vakautta ja ennustettavuutta sähkölaskuun.

Eri hintaisilla pakettituotteilla voisimme tarjota tietyn tyyppiseen asumiseen, esimerkiksi kerrostaloasumiseen, s-kokoisen kuukausipaketin, jonka hinta olisi tiettyyn käyttömäärään asti kiinteä.

Uudistamalla tuotevalikoimaa pyritään löytämään niin yhtiölle kuin asiakkaillekin toimivia ratkaisuja.

Energianeuvonta

Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Lue lisää
Vastuullisuus

Vastuullinen sähköauton latauslaite on kehitetty ekologisuus edellä

Lue lisää
Energianeuvonta

Energiayhtiöt mukautuvat muuttuvan markkinatilanteen ehdoilla

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Oispa pullaa!

Lue lisää
Ajankohtaista

Arboristi ymmärtää puita: ”Mieluummin hoito kuin kaato”

Lue lisää
Ajankohtaista

Terveys on turvattu sähkökatkon aikanakin

Lue lisää
Vapaalla

Ammattijalkapalloilija taitaa asiakaspalvelun

Lue lisää
Vapaalla

Kännykkä ei korvaa kirjoja

Lue lisää
Ilmiöt

Kaupunki, joka tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Virstanpylvääsi vuonna 2022

Lue lisää
Vapaalla

Kimpassa: Avannon yhdistämät

Lue lisää
Ajankohtaista

Datahub: Energia-alan toimijat yhteistyössä kohti sujuvampaa tiedonvaihtoa

Lue lisää