Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Mikä on keskimääräinen sähkönkulutus omakotitalossa tai kerrostalossa vuodessa? Entäpä sähkönkulutuksen laskeminen – onko olemassa sähkön kulutuslaskuria, jolla voi selvittä kodin sähkölaitteiden kulutuksen? Tästä jutusta saat vastaukset näihin kysymyksiin ja täsmävinkit sähkön säästöön omakotitalossa, kerrostalossa ja rivitalossa!

Kodin keskimääräiseen sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia, muun muassa:

  • kodin koko
  • asukkaiden määrä
  • lämmitys- ja asumismuoto
  • sähkön käyttötottumukset
  • kodinkoneiden ikä ja kunto.

Lämmitys on sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon suurin sähkönkulutusta kasvattava tekijä. Kerrostalokodeissa taas kylpyhuoneen lattialämmitys voi viedä yllättävän paljon sähköä.

Muuten sähköä kuluu muun muassa kylmälaitteisiin, kodinelektroniikkaan, ruoanvalmistukseen ja valaistukseen.

Sähkönkulutus vuodessa – esimerkkejä keskimääräisestä kulutuksesta asumismuodon mukaan ja säästövinkit

Sähkönkulutus kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa

Jos asuu yksin kerrostaloasunnossa, sähkönkulutus on pientä, tavallisesti noin 1 500 kilowattituntia vuodessa. Kahden hengen kerrostalokodissa sähköä kuluu keskimäärin 2 500 kWh vuodessa.

Sähkön säästövinkki: Kerrostaloasuntojen kylpyhuoneissa on usein sähköllä toimiva lattialämmitys – ja asukas maksaa lämmityksestä sähkölaskussaan. Voit säästää sähköä pienentämällä liian kuumalla olevaa lattialämmitystä kylpyhuoneen seinällä olevasta termostaatista.

Sähkön säästövinkki: Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, niin lattian kuivattamiseen tarkoitettu lämpö ei karkaa muualle huoneistoon.

Sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus kerrostaloon

Meiltä saat sähköt kerrostaloon kaikkialle Manner-Suomeen!

Sähkönkulutus rivitalossa

Rivitalossa, jossa lämmitysmuoto on jokin muu kuin sähkölämmitys, asuva kolmihenkinen perhe kuluttaa vuodessa noin 4 000 kilowattituntia sähköä. Jos rivitalokodissa on sähkölämmitys, kulutus on noin 12 000 kilowattituntia vuodessa.

Sähkön säästövinkki: Kun kodin kylmälaitteet joutuvat jäähdyttämään itseään mahdollisimman harvoin, kuluttavat ne sähköä mahdollisimman vähän. Älä siis sijoita kylmälaitteita kuumaan paikkaan, kuten hellan viereen. Tarkista lämpömittarilla, ettet pidä laitteita liian kylmällä: jääkaapissa sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta. Tarkista myös, että oven tiivisteet eivät falskaa, ja uusi ne tarvittaessa. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti.

Sähkön säästövinkki: Jos kotisi lämpiää sähköllä, harkitse ilmalämpöpumpun hankkimista. Se on tehokas tapa lämmittää kotia ja pienentää sähkölaskua. Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan pienellä pluskelillä keväällä ja syksyllä: se voi antaa jopa kolmi- tai nelinkertaisen määrän lämpöä verrattuna siihen, paljonko se kuluttaa sähköä.

Sähkösopimus rivitaloon

Sähkösopimus rivitaloon

Meiltä saat sähköt rivitaloon kaikkialle Manner-Suomeen!

Sähkönkulutus omakotitalossa

Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sähköä vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia.

Sähkön säästövinkki: Kun pienennät sähkölämmitteisen kodin huonelämpötilaa yhdellä asteella, niin sähkönkulutuksesi ja sähkölaskusi pienenee viisi prosenttia.

Sähkön säästövinkki: Hanki ilmalämpöpumppu kodin lisälämmityslaitteeksi. Esimerkiksi 19 000 kilowattituntia sähköä vuodessa kuluttavassa omakotitalossa ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkölaskua 500–800 euroa vuodessa.

Kodinkoneiden sähkönkulutus

Sähkösopimus omakotitaloon

Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!

Käytä kotona saman verran sähköä halvemmalla – ajoita käyttö edullisesti

Jos ostat sähkösi pörssisähkösopimuksella, vaikuttaa sähkölaskuun kulutuksen määrän lisäksi aika, jolloin käytät sähköä. Yleensä sähkön kulutus ja hinta ovat korkeimmat arki-iltaisin 18-22. Jos peset pyykkiä, laitat ruokaa, saunot tai teet jotain muuta paljon sähköä kuluttavaa tähän aikaan maksat enemmän kuin muihin aikoihin.

Pese pyykit, paista kinkut ja sauno ensisijaisesti viikonloppuisin tai keskellä päivää niin säästät rahaa, vaikka kokonaiskulutuksesi ei muuttuisi. Näin toimiminen myös suojelee sähköverkkoa korkeimpien kulutuspiikkien aikana.

Sähkönkulutuksen seuranta on näppärää sovelluksessa

Vaasan Sähkön asiakkaana voit seurata omaa sähkökulutustasi Vaasan Sähkön sovelluksessa jopa tunnin tarkkuudella. Sen avulla voi tehdä fiksuja valintoja sähkön käytössä. Sovelluksesta huomaat, että sähkön kulutuskäyrään syntyy selvä piikki esimerkiksi silloin, kun uuni on päällä. Kun näet konkreettisesti, paljonko uunin lämmittäminen vie sähköä, saatat innostua hyödyntämään uunin jälkilämmön ruoanlaitossa.

Kulutustietosi ovat sovelluksessa!

Seuraa sähkönkulutusta ja sen kustannuksia jopa tuntitasolla.

Hankitko kotiin uusia sähkölaitteita?
Ostitko kotiin huipputehokkaan tietokoneen, toisen pakastimen tai ilmanlämpöpumpun? Ehkä päätit vihdoin luopua vanhasta pyykkikoneesta ja sijoitit uuteen, energiatehokkaaseen malliin? Merkitse sähkölaitehankintasi Vaasan Sähkön sovellukseen ja seuraa muutoksia sähkön kokonaiskulutuksessa.

Laske sähkölaitteiden kulutus

Jos haluat selvittää tarkkaan kotisi sähkölaitteiden kulutuksen, kätevä sähkön kulutuslaskuri on kännykän laskin: kerro sähkölaitteen teho (kW) käyttöajalla (h), niin saat selville, paljonko laite kuluttaa sähköä (kWh).

Esimeriksi jos käytät hiustenkuivaajaa (teho 1000 W eli 1 kW) viisitoista minuuttia (käyttöaika 0,25 h), sähköä kuluu 0,25 kWh.

Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää