
Punajuurihummus ja marokkolaiset lihapullat
Talven kaunein hummus tehdään punajuuresta, loppuvuoden sesonkiherkusta. Lähi-idän keittiöstä tutun hummuksen seuraksi pyöräytetään marokkolaisittain maustetut lihapullat.
Punajuuri on hyvää ravintoa aivoille, ja sen on todettu virkistävän niin mieltä kuin aineenvaihduntaa. Tämä värikäs ja kaunis ruokalaji tuo myös piristystä pimenevien syysiltojen kattaukseen!
4 hengen annokseen tarvitset
Punajuurihummukseen
1 prk (230 g) kypsiä kikherneitä
3 rkl tahinia
1–2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
150 g etikkapunajuuria
suolaa
Lihapulliin
400 g porsaan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1 ½ rkl hienonnettua minttua
2 tl ras el hanout -mausteseosta
½ tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
granaattiomenan siemeniä
paahdettuja pinjansiemeniä
lehtipersiljaa
1. Aloita punajuurihummuksesta
Nopeimmin teet hummuksen etikkapunajuurista, mutta voit myös keittää punajuuret sitä varten.
Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele punajuuret. Mittaa kaikki hummuksen ainekset tehosekoittimeen. Surauta mahdollisimman sileäksi. Tarkista maku ja siirrä hummus jääkaappiin tekeytymään lihapullien valmistamisen ajaksi. Hummus säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ja sen maku jopa paranee, joten voit tehdä kerralla isommankin satsin.
2. Tee lihapullataikina
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään ja pyörittele taikina pieniksi pulliksi. Marokkolaissäväyksen pulliin antaa ras el hanout, pohjoisafrikkalaisen keittiön suosituin mausteseos.
3. Paista lihapullat
Kätevimmin kypsennät lihapullat uunissa. Lado ne leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Voit myös paistaa pullat pannulla pienessä öljytilkassa, jolloin energiaa kuluu hieman vähemmän.
4. Laita tarjolle
Lusikoi hummus laakeaan tarjoiluastiaan ja asettele päälle kuumat tai jäähtyneet lihapullat. Viimeistele ruoka paahdetuilla pinjansiemenillä, granaattiomenan siemenillä ja lehtipersiljalla.
Resepti: Hanna Hurtta
Kuva: Mari Lahti
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Vastuullisuus
Betolar: Parempia vaihtoehtoja sementille
Kannonkoskella perustettu Betolar tuottaa rakennusalalle sementittömiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, joissa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja. Sen innovaatioilla voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä…
- Havaintoja
5 syytä miksi sähköntuotannon myynti suoraan kuluttajalle ei ole kenenkään etu
Toisinaan kuulemme kysymyksen, miksi sähköntuottaja ei myy sähköä suoraan asiakkailleen. Tässä artikkelissa avaamme taustoja sille, miten yksittäinen tuottaja muodostaa tärkeän…
- Ajankohtaista
Mitä hyötyä on varttimarkkinasta?
Sähkömarkkina siirtyy varttimittaukseen, ja samalla pörssisähkön hinnoittelu vaihtuu varttihintoihin. Tämä mahdollistaa sen, että sähkön hintataso pysyy edullisena myös tulevaisuudessa, pohtii…