Sähkömarkkinakatsaus: Kesä 2023

Sähkönsäästötoimet olivat menneenä talvena keskeisessä asemassa sähkön riittävyyden kannalta. Suurimpien markkinariskien rauettua on sähkömarkkinoilla nähty edelliseen syksyyn ja talveen verrattuna maltillisia hintanoteerauksia sekä spot-hinnoissa että johdannaisissa. Voimakkaat sulamisvesivirtaamat ovat viimeisinä viikkoina kasvattaneet vesivoimatuotannon määrää Suomessa kuluvan vuoden huippulukemiin, mikä etenkin voimakkaan tuulituotannon hetkinä on saanut spot-hinnan useina tunteina laskemaan negatiiviseksi.

Loppuvuoden 2023 näkymät sähkömarkkinoilla

Edellisen markkinakatsauksen (21.2.2023) jälkeen suunta sähkömarkkinoilla on pääsääntöisesti jatkanut laskevana hetkellisiä nousujaksoja lukuun ottamatta. Lasku on kuitenkin ollut selkeästi maltillisempaa kuin vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Talvijaksojen Q4-2023 ja Q1-2024 hinnat ovat pysytelleet viimeiset kolme kuukautta tasaisina, eli edelleenkin markkinat näkevät suurempia riskejä korkeammille sähkön hintanoteerauksille tulevana talvena.

Keskeisimpiä ajureita loppuvuoden hintakehityksen osalta ovat esimerkiksi pohjoismainen vesivarastojen tilanne, eurooppalaisten kaasuvarastojen täyttöaste ja polttoainehintojen kehitys.

Lisäksi tuulivoiman vaikutus spot‑hintoihin vahvistuu jatkuvasti, kun uutta tuulivoimaa otetaan käyttöön Suomessa ja muualla Euroopassa.

Tulevien kuukausien hintatason ennakointi on edelleen haastavaa. Tuntikohtainen vaihtelu on voimakasta, mutta myös päivien keskihinnat ovat vaihdelleet merkittävästi viimeisen parin kuukauden aikana, noin 0,5–12,0 snt/kWh välillä. Suurista vaihteluista huolimatta huhtikuun Suomen aluehinta toteutui alvittomana keskihintaan 6,1 snt/kWh, mikä on alhaisin hinta jopa 22 kuukauteen.

Viimeksi kesäkuussa 2021 spot‑hinta oli Suomessa 5,6 snt/kWh.

Pohjoismaissa sää on vaihdellut kevään edetessä voimakkaasti. Sademäärä on viikkotasolla vaihdellut sateisen ja kuivan välillä lämpötilojen vaihdellessa normaalilämpötilan alapuolella. Yöpakkasista huolimatta päivälämpötilat ovat paikoitellen nousseet jopa lähelle hellelukemia. Valoisan ajan pidentyminen kasvattaa aurinkovoimatuotantoa, jonka kapasiteetti on Suomessa viimeisen parin vuoden aikana lisääntynyt erityisesti kuluttajien hankkimien aurinkosähköjärjestelmien seurauksena. Fingridin jakeluverkkojen tietojen pohjalta laaditun ennusteen mukaan tämän hetken aurinkosähkökapasiteetti olisi Suomessa noin 700 MW, mikä ylittäisi Loviisan yhden ydinvoimareaktorin sähkötehon.

Viime vuonna vastaava aurinkosähkön kapasiteetti oli lähes puolet pienempi.

Epävarmuutta sähkömarkkinoille aiheuttavat Pohjoismaissa tulevien kuukausien sateet, vesivirtaamat ja vesivarastojen tilanne talven lähestyessä. Keski-Euroopassa kriittisessä roolissa ovat kaasuvarastojen täyttäminen talveksi vaihtoehtoisilla kaasunlähteillä sekä ydinvoiman käyttöaste. Erityisen kuuma kesä voi aiheuttaa viime vuoden kaltaisia haasteita erityisesti Ranskan ydinvoimalle, jolloin kuivuus hankaloitti ydinvoimaloiden jäähdytystä ja ydinvoimaa jouduttiin ajamaan alas.

Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää