Ympäristöystävällinen sähkö – kulkevatko vihreys ja sähkön hinta käsi kädessä?

Ympäristöystävällisen sähkön valinnalla jokainen voi osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Moni kuitenkin ajattelee vihreän sähkön olevan kallista – mutta onko se todella? Vaasan Sähkön energiapäällikkö Jari Hovila vastaa yleisimpiin kysymyksiin vihreästä sähköstä.

Onko ympäristöystävällinen sähkö muuta sähköä kalliimpaa?

Ei välttämättä, sillä joskus halvinkin tarjous voi koskea vihreää sähköä.

Mutta jos energiayhtiöllä on omaa uusiutuvan sähkön tuotantoa, saattaa ympäristöystävällisen sähkön hinta olla hieman korkeampi kuin sekasähkön – ja hyvästä syystä, selittää Vaasan Sähkön energiapäällikkö Jari Hovila:

”Uusiutuvan sähkön tuotantolaitosten rakentaminen vaatii suuria investointeja. Siksi uutta päästötöntä tuotantoa rakentavat energiayhtiöt, kuten Vaasan Sähkö, saattavat hinnoitella uusiutuvan sähkönsä niin, että siitä voidaan kerryttää varoja ja investoida ne taas uuteen uusiutuvaan tuotantoon.”

Vaasan Sähkön Tuulisähkö tuotetaan tuulivoimapuistoissa Suomessa.

Kannattaako kaikista halvimpaan vihreään sähkösopimukseen tarttua?

”Todella halpojen sähkösopimusten kanssa saa olla tarkkana. Joskus sähkön keskihinta on saatu näyttämään halvalta niin, että ensimmäiset kuukaudet myydään alennetulla hinnalla, mutta sitten hinnat nousevat. Näistä tapauksista saa lukea netin keskustelupalstoilta, kun ihmisiä on huijattu”, Hovila kertoo.

”Meillä Vaasan Sähköllä hinnoittelu on reilua ja hinnat pyritään pitämään tasaisena. Esimerkiksi Tuulisähkömme on keskimääräistä edullisempaa.”

Tilaa Tuulisähköä kaikkialle Suomeen

Haluan tehdä ympäristön kannalta parhaan valinnan – mitä kannattaa ottaa huomioon ympäristöystävällistä sähköä valitessa?

Ympäristön kannalta parasta on ostaa päästötöntä sähköä sähköyhtiöltä, joka rakennuttaa Suomeen lisää uusiutuvaa energiantuotantoa.

”Vain päästötöntä tuotantoa lisäämällä fossiiliset tuotantomuodot on mahdollista karsia pois pitkässä juoksussa”, Hovila perustelee.

Esimerkiksi Vaasan Sähkö rakentaa tuulivoimaloita jatkuvasti lisää Suomeen.

Päästöttömiä sähkösopimuksia, joiden hiilijalanjälki on pyöreä nolla, on usein tarjolla kahdenlaisia: täysin uusiutuvilla tuotantomuodoilla tuotettua sähköä, kuten Vaasan Sähkön Tuulisähköä, tai uusiutuvilla tuotantomuodoilla ja mahdollisesti ydinvoimalla tuotettua sähköä, kuten Ilmastosähkö 24 kk.

Voit valita sopimuksista huoletta mieleisesi, sillä kummatkin tuotantomuodot ovat päästöttömiä.

Mutta hetkinen, eivätkö kaikki vihreää sähköä myyvät sähköyhtiöt myös tuota sähköä itse ja investoi uusiutuvaan energiaan?

Eivät toki, sillä sähköä voi myydä vihreänä kahdella tapaa.

Me Vaasan Sähköllä olemme valinneet sen tavan, että tuotamme kaiken myymämme uusiutuvan sähkön itse tuulivoimalla ja vesivoimalla Suomessa ja investoimme myös uusiin tuulivoimaloihin.

Toinen tapa on ostaa monella eri tuotantotavalla tuotetulle sekasähkölle niin sanottuja alkuperätakuita, joiden ansiosta alun perin ei vihreä -sähkö voidaan myydä vihreänä.

”Alkuperätakuita voi ostaa muilta eurooppalaisilta sähköntuottajilta, jotka ovat tuottaneet vihreää sähköä ja myyvät sähkön ja vihreyden erillisinä tuotteina. Alkuperätakuukauppa onkin eurooppalainen järjestelmä, jota viranomaiset valvovat, esimerkiksi Suomessa Energiavirasto”, Hovila kertoo.

Tällä tavoin myös sähköyhtiö, jolla ei ole lainkaan uusiutuvan energian tuotantoa, voi myydä pelkkää vihreää sähköä.

”Vaikka maailman mittakaavassa ei ole väliä, missä ympäristöystävällinen sähkö on tuotettu, paikallisesti sillä on merkitystä. Asiakas voi ihmetellä, että ostan vihreää sähköä, mutta sähköyhtiön tuotantolaitoksen piipusta tupruttaa mustaa savua.”

Tutustu Vaasan Sähkön sähkösopimuksiin

Jos haluan ostaa ympäristöystävällistä sähköä, pitääkö sähkötuotteella olla Ekoenergia-merkki?

”Ekoenergia-merkki on Luonnonsuojeluliiton maksullinen sertifikaatti, jonka osa sähkönmyyjistä on hankkinut. Sitä ei kuitenkaan vaadita, jotta sähkö voisi olla vihreää”, Hovila kertoo.

Sähköalan käytäntöihin kuuluu, että sähkö on todennettava ympäristöystävälliseksi. Tämä takaa sen, että vihreänä myytävä sähkö on tuotettu aina päästöttömästi, vaikkei sähkötuotteelle olisi ostettu erikseen Ekoenergia-merkkiä.

Tutustu Vaasan Sähkön edullisempaan Tuulisähköön

Ekologinen sähkö ja 20 muuta vinkkiä vihreään elämäntapaan

Kuinka omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää – varsinkin jos omasta mielestään elää jo valmiiksi ekologisesti? Sitran johtava asiantuntija Sari Laine antaa täsmävinkit vihreämpään arkeen jokaiselle. Yksi helpoimmista tavoista vähentää ympäristökuormitusta on valita kotiin ekologista sähköä.

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää