Tehokasta säästöä

Tammikuun kylmä pakkasjakso sai asiantuntijamme Henri Alasaaren pohtimaan kodin sähkönkulutusta ja missä siinä voisi säästää. Lue Henrin vinkit!

Tammikuun huippupakkaset ja pörssisähkön hintapiikit yllättivät monet herättäen keskustelua energian käytöstä ja säästämisestä. Somessa keskusteltiin pimeässä kompuroivista vanhuksista, kynttilän valossa työskentelevistä etätyöläisistä ja lapsen tietokonepelaamisen rajoittamisesta pörssisähkön hinnan mukaan.

Tästä heräsi omia muistoja ajasta, kun asuin vielä vanhemmillani. He jaksoivat aina muistuttaa valojen päälle unohtamisesta, mutta yllättävän vähän puhuttiin pitkistä suihkuhetkistä iltatreenien jälkeen.

Mietinkin, että ihmisillä ei ehkä ole kovin tarkkaa käsitystä siitä, mihin kodissa energia kuluu.

Mihin energiaa kotitalouksissa kuluu eniten? Voin paljastaa, ettei se ole valaistus eikä yksittäinen kodinkone tai viihde-elektroniikkalaite. Ne kattavat noin 12 % kotitalouksien energiakulutuksesta.

Ylivoimaisen ykkössijan kodin energiakulutuksesta vie sisätilojen lämmitys. Muita energiasyöppöjä ovat käyttöveden lämmitys ja ilmastointi. Näistä kolmesta ilmastoinnin ja lämmityksen kulutukselta ei voi välttyä, mutta laitteistot kannattaa pitää kunnossa.

Huonosti toimiva ilmanvaihto voi päästää suurenkin määrän energiaa taivaan tuuliin. Lämpimän käyttöveden kulutukseen taas omalla toiminnalla on suuri vaikutus.

Missä sitten voi säästää? Se riippuu siitä, mistä on valmis tinkimään. Kodin lämpötilaa voi laskea, kunhan ei mennä alle 18 asteen. Ilmastointia voi säätää pienemmälle kalleimpien tuntien ajaksi. Muutoin liian alhainen sisälämpötila tai ilmastoinnin tukkiminen heikentää sisäilman laatua ja voi tehdä vahinkoa kodin rakenteisiin. Kylpyhuoneen lattialämmitystä, joka löytyy myös monesta kaukolämpötalosta, voi laittaa pienemmälle. Lattian ei tarvitse tuntua lämpöiseltä jalanpohjissa, vaikka se olisikin kiva aamutoimia tehdessä.

Kodin märkätilat on usein suunniteltu hieman muuta huoneistoa lämpimämmiksi, joten niissä ovi kannattaa pitää kiinni. Muuten kylpyhuoneen lattian pieni sähkövastus saattaa osallistua koko kodin lämmittämiseen.

Vaikka sähkölaitteet vievätkin vain pienen osan kodin kokonaisenergiakulutuksesta, ei se tarkoita, etteikö niillä olisi vaikutusta sähkölaskun suuruuteen. Käytännössä mikä tahansa sähkölaite voi olla kunnon energiasyöppö huonosti toimiessaan, ja siksi on tärkeää pitää kodin laitteet kunnossa.

Ylipäätään suurimmat säästöt saa juuri sillä, että pitää kodin laitteet kunnossa ja ajan tasalla. Uuden kodinkoneen hankinnan ollessa ajankohtainen kannattaa hintalapun lisäksi tuijottaa esitteestä löytyvää energialuokkamerkintää. Energiatehokkaamman kuivausrummun valinnalla voi säästää jopa sata euroa vuodessa ja pyykinpesukoneella elinkaarensa aikana yhden pesukoneen verran sähkölaskussa.

Urheilevan tai muuten aktiivinen lapsiperheen pyykinpesukone saattaa pyöriä jopa kolme kertaa päivässä, jolloin pesukertoja tulee vuodessa hurja määrä.

Henri Alasaari
Tekninen asiantuntija

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Sähkö on välttämätön hyödyke, joten säästökohteet pitää löytyä muualta – vai pitääkö? Listasimme viisi plus yksi tapaa pienentää sähkölaskua.

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää