Myrskytuhoja vähennetään ennakoimalla

Myrskykausi eli syystalvi on taas täällä. Vaasan Sähköverkossa myrskytuhoja ennaltaehkäistään muun muassa kaapeloimalla sähköverkkoa. Myrskyn aikana tärkeintä on, että työkaveria ei jätetä.

Miten myrskyvahingot vältetään ja korjataan?

Myrskyt aiheuttavat ongelmia sähköverkkoon, kun kova tuuli kaataa puita ilmajohtojen päälle ja sähköt katkeavat. Rajun myrskyn aikana sähköverkkoon voi tulla tuhansia häiriöitä. Vaasan Sähköverkolla huhkitaan hiki kypärässä, jotta viat saadaan korjattua ja sähköt palautettua mahdollisimman pian.

Suurhäiriötilanteita varten on perustettu kriisiorganisaatio, jossa kukin työntekijä kuuluu yhteen kuudesta myrskyryhmästä.

Näitä ovat esimerkiksi asiakaspalveluryhmä ja kytkentätyöryhmä, joka mahdollisuuksien mukaan palauttaa sähköjä asiakkaille muuttamalla sähköverkon kytkentätilaa. Kaatuneiden puiden poistamisen hoitavat urakoitsijat.

”Meillä on myrskyjen aikana aikamoinen hässäkkä päällä, ja silloin on tärkeää, ettei synny kaaosta.

Kriisiorganisaation ansiosta jokaisella on oma roolinsa myrskytuhojen hoitamisessa. Kaikki kuitenkin auttavat toisiaan. Työkaveria ei jätetä”, Vaasan Sähköverkon käyttöpäällikkö Petter Södergran kertoo.

Myrskykausi eli syystalvi on taas täällä. Vaasan Sähköverkossa myrskytuhoja ennaltaehkäistään muun muassa kaapeloimalla sähköverkkoa. Myrskyn aikana tärkeintä on, että työkaveria ei jätetä.

Sähköverkon toimintavarmuutta ja myrskynkestävyyttä parannetaan maakaapeloimalla ilmajohtoja. Kun sähköverkko kulkee maan alla, myrskytuulet eivät vahingoita sitä.

Vaasan Sähköverkko on käyttänyt viime vuosien aikana 40 prosenttia liikevaihdostaan verkon toimintavarmuuden parantamiseen. Runkolinjoista 46 prosenttia ja ihmisten koteihin kulkevasta pienjänniteverkosta 72 prosenttia on jo maakaapeloitu.

”Tänä vuonna kaapeloimme sähköverkkoa maahan yli 200 kilometriä.”

Miten asiakkaiden kannattaa toimia myrskyllä?

Södergran muistuttaa, että sähkölinjaan nojaava puu voi olla hengenvaarallinen. Siksi siihen on pidettävä vähintään kahdenkymmenen metrin turvaetäisyys. Asiakkaat voivat auttaa sähköverkkoyhtiötä korjaamaan myrskyvauriot mahdollisimman nopeasti ilmoittamalla linjoille kaatuneista puista.

Vikailmoituksen voi tehdä näppärästi netissä tai Vaasan Sähkön mobiilisovelluksesta Vikailmoitukset-kohdasta.

Sähköinen asiointi on suositeltavaa, sillä myrskysäällä Vaasan Sähköverkon asiakaspalvelun puhelinlinjat tukkeutuvat: puheluita voi tulla jopa tuhat päivässä.

Moni soittaja haluaa tietää, milloin sähköt palautuvat kotiin tai mökille. Södergran kertoo, että kun myrskytuhot ovat suuret, yksittäisen talon tilanteesta on mahdoton mennä sanomaan.

Hän kannustaa seuraamaan Vaasan Sähköverkon nettisivuilla olevia tiedotteita ja häiriökarttaa, joka kertoo verkossa olevista vioista ja niiden korjausten etenemisestä.

”Sieltä näkee pitkälti samat tiedot kuin mitä asiakaspalvelusta osataan kertoa.”

Ovatko myrskyt koventuneet?

Sään ääri-ilmiöiden odotetaan yleistyvän ilmastonmuutoksen myötä.

Vuodesta 2004 Vaasan Sähköverkolla työskennellyt Södergran kertoo huomanneensa, että myrskyt ovat olleet viime vuosina rajumpia kuin aiemmin.

Mieleen ovat jääneet esimerkiksi viimesyksyinen Aila-myrsky ja vuoden 2019 alussa riehunut Aapeli-myrsky. ”Aapelin aiheuttamia tuhoja korjattiin saaristossa viikkoja.”

Syystalvi on myrskyjen kulta-aikaa. Södergran toivoo, ettei kovin pahoja myrskyjä tulisi.

”Meillä on toimintasuunnitelmat olemassa, ja yritämme ottaa oppia aiemmista kokemuksista.

Olemme valmiita ottamaan myrskyt vastaan ja teemme sen, minkä pystymme.”

Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Tärkeää saada olla keskeneräinen

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ajankohtaista

Comsel System: Järkeä energiankäyttöön

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkö vähentää liikenteen päästöjä

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää