Mikä on profiilikustannus ja miten se vaikuttaa sähkön hintaan?

Sähköasiat kiinnostavat ja moni haluaa perehtyä perinpohjaisesti siihen, mikä sähkössä oikein maksaa.

Kahdessa aikaisemmassa artikkelissa avasimme sitä, mikä sähköjohdannaisten vaikutus on sähkön hintaan sekä mikä sähkön tuotantokustannus oikeastaan on. Suosittelemme lukemaan kyseiset artikkelit ennen, kuin sukellat profiilikustannusaiheeseen, jota avaamme seuraavaksi.

Kun sähköyhtiö määrittelee tulevia sähkön hintoja, on asiakkaan profiilikustannus yksi asia, joka on otettava huomioon hinnoittelussa. Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelä kertoo tässä artikkelissa, mitä profiilikustannus yksinkertaistetusti tarkoittaa.

”Kun sähkön hintaa määritetään tuleville hintajaksoille, on tyypillistä, että tietty määrä sähköä suojataan tiettyyn hintaan johdannaiskaupoilla. Tämä tehdään huomioiden asiakkaiden sähkönkäytön tuntikohtainen jakautuminen. Puhutaan siis asiakkaiden kulutusprofiilista”, sanoo Mäkelä.

Jos oletetaan, että sähköyhtiö olisi pystynyt ennustamaan etukäteen täydellisesti asiakkaan käyttämän sähkön kuukausitasolla, eli että suojausvolyymi vastaisi asiakkaan kuluttama energiamäärää, tulisi sähköyhtiölle siitä huolimatta kustannuksia asiakkaan tuntiprofiilista. Tästä lisää alempana.

”Tämä johtuu siitä, että tyypillisen asiakkaan sähkönkulutus tietenkin vaihtelee tunneittain. Suojaukset taas ovat yleisesti tasatehoisia.”

Kaikki riippuu siitä, kuinka asiakas kuluttaa sähköä suhteessa sähkön pörssihintaan, eli spot-hintaan. Asiakkaan tuntiprofiili aiheuttaa siis sähköyhtiölle kustannuksia silloin, kun sähkönkulutus osuu tunteihin, kun sähkön spot-hinta on korkeampi kuin kuukauden keskimääräinen spot-hinta.

”Kyseisen tunnin kulutuksesta muodostuu yhtiölle lisäkustannus, kun verrataan yhtiön tekemään suojauksen keskihintaan.”

Asiakas taas tyypillisesti kuluttaa ennakoitua enemmän sähköä esimerkiksi kylmänä pakkaspäivänä. Kun sähköä hankitaan asiakkaille näissä tilanteissa pörssistä, on markkinahinta tyypillisesti korkea, sillä sähkön kysyntä on silloin suurta.

”Sähköyhtiöiden riskit ovat kasvaneet parina viime vuonna roimasti, jonka vuoksi profiilikustannukset ovat entistä merkittävämmässä roolissa, kun puhutaan sähköyhtiön kuluista ja riskeistä. Profiiliriskejä on hankala arvioida etukäteen ja siksi ne ovatkin sellaisia kuluja, jotka voi yllättäen nousta hyvinkin korkeiksi.”

Mutta entä jos asiakkaan kulutus painottuukin tunneille, jolloin sähkön spot-hinta on matalalla?

”Kun sähkön spot-hinta on matalampi kuin kuukauden keskimääräinen spot-hinta, vähentää se yhtiön kustannuksia sähkönhankinnassa verrattuna suojausten keskihintaan”, Mäkelä kertoo.

Laske oma profiilikustannus!

Oman profiilikustannuksen voi laskea tällä kaavalla:

Profiili = (A – B)
A = Tuntikohtainen kulutus kerrottuna tuntikohtaisella spot-hinnalla ja summattuna tietyn aikajakson yli.
B = Saman aikavälin tuntikohtainen kulutus kerrottuna aikavälin keskiarvospot-hinnalla.

Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää