
betolar: Parempia vaihtoehtoja sementille
Kannonkoskella perustettu Betolar tuottaa rakennusalalle sementittömiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, joissa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja. Sen innovaatioilla voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä perinteisen sementin tuotanto aiheuttaa valtavasti päästöjä.
IDEA: Vähähiilinen rakennusmateriaali
Betolarin Geoprime-ratkaisu on luotettava ja turvallinen vaihtoehto sementille. Se koostuu yrityksen omasta Geoprime-aktivaattorista ja teollisuuden jätteistä peräisin olevista komponenteista.
”Olemme tunnistaneet useampia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää betonin valmistuksessa sementin sijaan. Näitä ovat esimerkiksi terästeollisuuden sivuvirtana syntyvä masuunikuona sekä erilaisten polttolaitosten tuhkat”, Betolarin toimitusjohtaja Tuija Kalpala kertoo.

Betolarin perustaja Juha Leppänen keksi uudenlaisen betonin aikoinaan suunnitellessaan betonisia designhuonekaluja.
”Juha kiersi huonekalujensa kanssa Suomen asuntomessuja ja herätti sijoittajien kiinnostuksen. He ymmärsivät, että geopolymeeripohjaisella betonilla voitaisiin muuttaa maailmaa isosti”, Kalpala sanoo.
Kalustebetoni sai väistyä Betolarin alta vuonna 2016. Viiden vuoden päästä yritys listautui pörssiin ja sai mukaansa lisää sijoittajia ja omistajia.
VAIKUTUKSET: 80 % pienemmät CO2-päästöt
Perinteisen betonin pääraaka-aineen sementin valmistukseen tarvittavan kalkkikiven louhinta kuluttaa valtavan määrän neitseellisiä luonnonvaroja. Lisäksi kalkkia kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin ilmaan vapautuu suuri määrä hiilidioksidia. Sementin tuotanto aiheuttaa peräti seitsemän prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä.
”Teknologiamme avulla pystytään vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä merkittävästi. Geoprime mahdollistaa jopa 80 prosenttia pienemmät päästöt. Samalla hyödynnämme materiaaleja, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle.”

Käytännössä Betolar tarjoaa betonilaitoksille reseptejä ja raaka-aineita ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen valmistamiseen. Geoprime soveltuu kaikkeen, mihin perinteinenkin betoni.
”Esimerkiksi kaivokset voivat täyttää maanalaisia tunneleita materiaalillamme. Rakennusalalla yhteistyökumppanimme tekee ontelolaattoja isoille rakennusliikkeille. Kuluttajat taas voivat ostaa vaikkapa vähäpäästöisiä pihalaattoja puutarhoihinsa.”
Energia-alalla materiaalia voidaan käyttää vaikkapa tuulivoimaloiden perustuksiin ja aurinkopaneeleiden runkoihin.
TULEVAISUUS: Lisää innovaatioita
Ympäristölle ja ilmastolle ystävällisempi rakentaminen on Kalpalan mukaan herännyt viime vuosina kunnolla eloon. Seuraavaksi Betolar tähtää lanseeraamaan oman uuden sementin. Innovatiivinen valmistusmenetelmä on jo testattu pilottimittakaavassa erinomaisin tuloksin.
”Uuden teknologian ansiosta voisimme korvata kaupallistetun masuunikuonan suoraan jätteestä valmistetulla materiaalilla, eli valmistusmenetelmällä olisi vieläkin isompi vaikutus ympäristöön. Jos saamme teknologiamme kaikkiin maailman metallisulattoihin, pystymme vähentämään koko maailman hiilidioksidipäästöistä yhden prosentin, mikä on todella merkittävä luku.”
Tuloksia olisi nähtävissä lyhyelläkin aikavälillä, etenkin kaivoksissa.
”Kaivoksissa syntyy paljon jätettä. Uudella teknologiallamme niitä pystyttäisiin hyödyntämään paikallisesti, ja perinteisen sementin käytöstä päästäisiin kokonaan eroon.”

Uudenlainen sementti on tarkoitus kaupallistaa lähivuosina. Mahdollisuudet etenkin Australiassa, Kanadassa ja arabimaissa kiinnostavat.
”Jos saamme tuotteen markkinoille, se pystyy kattamaan jopa kymmenen prosenttia koko maailman sementtituotannosta”, Kalpala sanoo.
betolar
- Vuonna 2016 perustettu materiaaliteknologiayhtiö
- Missiona vähentää hiilidioksidipäästöjä ja luonnonvarojen käyttöä rakentamisessa ja kaivoksissa
- Yrityksen kotipaikka sijaitsee Kannonkoskella, sillä on tytäryhtiö Intiassa ja muutama konsultti Aasiassa. Asiakkaita on eri puolilla maailmaa
- Työllistää 46 henkilöä.

Teksti: Johanna Tilus
Kuvat: Mari Lahti
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
-
Havaintoja
5 syytä miksi sähköntuotannon myynti suoraan kuluttajalle ei ole kenenkään etu
Toisinaan kuulemme kysymyksen, miksi sähköntuottaja ei myy sähköä suoraan asiakkailleen. Tässä artikkelissa avaamme taustoja sille, miten yksittäinen tuottaja muodostaa tärkeän…
-
Ajankohtaista
Mitä hyötyä on varttimarkkinasta?
Sähkömarkkina siirtyy varttimittaukseen, ja samalla pörssisähkön hinnoittelu vaihtuu varttihintoihin. Tämä mahdollistaa sen, että sähkön hintataso pysyy edullisena myös tulevaisuudessa, pohtii…
-
Vastuullisuus
betolar: Parempia vaihtoehtoja sementille
Kannonkoskella perustettu Betolar tuottaa rakennusalalle sementittömiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, joissa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja. Sen innovaatioilla voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä…