Hiilivoima sähkön tuotantomuotona

Hiilivoima on perinteinen, mutta ristiriitainen sähköntuotantomuoto. Se on tuotantomuotona tehokas ja joustava, mutta toisaalta merkittävä päästöjen lähde.

Hiilivoima on edelleen käytössä etenkin silloin, kun sähkönkulutus on huipussaan eivätkä muut energiamuodot riitä kattamaan sähköjärjestelmän tehontarvetta. Hiilivoiman rooli kuitenkin pienenee jatkuvasti uusiutuvien energialähteiden korvatessa sitä. Tällä sivulla kerromme hiilivoimasta sähkön tuotantomuotona, sen merkityksestä ja nykytilanteesta Suomessa ja maailmalla. 

VERTAA SÄHKÖSOPIMUKSIA

Mitä hiilivoima tarkoittaa? 

  • Hiilivoima on sähköntuotantomuoto, jossa poltetaan hiiltä energian tuottamiseksi
  • Prosessi tuottaa suuria määriä sähköä ja sen tehoa voidaan säätää joustavasti
  • Hiili poltetaan kattilassa, mikä tuottaa korkeapaineista höyryä
  • Höyry pyörittää turbiinia, joka pyörittää voimalaitoksen generaattoria tuottaen sähköä.

Hiilivoimaa käytetään sähköntuotannossa, kun sähkönkulutus on huipussaan ja muut energianlähteet eivät riitä kattamaan kulutusta. Tätä kutsutaan myös huipputehotuotannoksi.

Hiilivoiman edut

  • Joustavuus: Hiilivoimaloiden tehoa on mahdollista säätää joustavasti tehotarpeen mukaan. 
  • Tehokkuus: Hiilivoimalla pystytään tuottamaan suuria määriä sähköä lyhyessä ajassa, mikä on tärkeää tilanteissa, joissa muut energiantuotantomuodot eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta. 
  • Polttoaine: Kivihiili on kuljettamisen ja varastoinnin kannalta hyvä polttoaine, sillä sitä voidaan varastoida turvallisesti ulkotiloissa ilman erityisjärjestelyjä. Lisäksi kivihiili säilyy käyttökelpoisena pitkiäkin aikoja. 

Hiilivoiman haitat

  • Hiilivoimaloiden ylläpitokustannukset ovat melko suuret verrattuna muihin tuotantomuotoihin. 
  • Päästöt: Hiilivoimalat tuottavat suuria määriä hiilidioksidia ja muita saasteita, kuten rikin ja typen oksideja, jotka heikentävät ilmanlaatua ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. 
  • Ympäristövaikutukset: Hiilen kaivuu ja kuljetus kuluttavat paljon luonnonvaroja ja aiheuttavat ympäristöhaittoja.

Hiilivoima Suomessa 

Suomessa hiilivoiman merkitys on vähenemässä, mutta se on edelleen käytössä erityisesti huipputehotuotannossa. Hiilivoiman osuus Suomen energiantuotannosta on noin 5 %, ja sen merkitys korostuu kylminä talvikuukausina, jolloin energiankulutus on suurimmillaan. Suomessa on viimevuosina suljettu monia hiilivoimaloita päästöjen takia, mutta aktiivisia voimaloita on edelleen käytössä, jotka ylläpitävät sähköntoimitusten luotettavuutta. 

Hiilivoiman osuutta pyritään kuitenkin jatkuvasti vähentämään sen aiheuttamien päästöjen takia. Kivihiilen käyttö energiantuotannossa loppuu Suomessa viimeistään vuonna 2029.

Hiilivoiman rooli maailmalla 

Monet maat ja yritykset pyrkivät vähentämään hiilivoiman käyttöä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Hiilivoiman kysynnässä on alueellisesti suuria eroja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa sen kysyntä on selvästi laskussa, kun taas Aasiassa se on kovassa nousussa. 

Vaikka Yhdysvalloissa ja Euroopassa hiilivoiman käyttöä on merkittävästi vähennetty, ei se riitä kattamaan Aasian alueen kovaa kysyntää, jonka vuoksi globaalisti hiilivoiman kysyntä on tällä hetkellä kasvussa.  

Hiilivoimaloiden käyttöä pyritään vähentämään tulevaisuudessa investoimalla puhtaampiin energianlähteisiin. Hiilivoimalat kuitenkin säilyvät toistaiseksi tärkeänä osana sähköjärjestelmän huoltovarmuutta, kunnes uusiutuvat energianlähteet voivat täysin korvata ne. 

Yhteistuotanto – mitä se tarkoittaa?

Suomessa käytössä olevat hiilivoimalaitokset ovat Meri-Porin voimalaitosta lukuun ottamatta niin sanottuja yhteistuotantolaitoksia, eli laitos tuottaa samassa prosessissa sekä sähköä että lämpöä. Yhteistuotanto mahdollistaa polttoaineen energiasisällön hyödyntämisen kaikkein tehokkaimmin ja ympäristöystävällisimmin. Tällaisissa laitoksissa se osa polttoaineen energiasta, jota ei saada muutettua sähköksi, saadaan talteen lämpönä. 

Vaasassa sijaitseva Vaskiluodon voimalaitos on yksi esimerkki yhteistuotantolaitoksesta, jota on vuosien varrella kehitetty vastaamaan enemmän nykyajan tarpeita. Laitos on varustettu biomassan kaasutuslaitoksella, jonka myötä kivihiilen osuutta on pystytty korvaamaan biomassalla. Kivihiilen osuus laitoksen polttoainejakaumasta vuonna 2023 oli vain 29 %. Kivihiilen osuus on suurimmillaan silloin, kun sähkötehontarve on suurimmillaan. 

Vaasan Sähkö ja hiilivoima – millaisia tavoitteita? 

Vaasan Sähkö hyödyntää hiilivoimaa pääosin huipputehotuotannossa silloin, kun lämmön- ja sähköntarve on suurimmillaan. Vaasan Sähkön tavoitteena on saavuttaa päästötön perustuotanto vuoteen 2030 mennessä, jossa hiilivoiman jatkuva vähentäminen ja korvaaminen biopolttoaineilla on tärkeässä roolissa. Konkreettista suunnitelmaa tämän tavoitteen saavuttamiseksi työstetään jatkuvasti. 

Hiilivoiman turvallisuus ja ympäristövaikutukset 

Hiilivoimaloiden turvallisuus on korkealla tasolla, vaikka niiden ympäristö- ja terveysvaikutukset ovat merkittäviä. Hiilivoimaloiden ympäristövaikutusten hallintaan käytetään erilaisia puhdistusteknologioita, mutta päästöt ovat silti huomattavia.

Hiilivoima ja sähkön hinta 

Sähkön markkinahinta perustuu ennusteisiin siitä, paljonko kysyntää ja tarjontaa sähköllä on seuraavan päivän kullakin tunnilla. 

Jos tarjontaa ennustetaan olevan vähän ja kysyntää paljon, voi sähkön hinta nousta sähköpörssissä hyvinkin korkealle. Riittävä hiilivoimakapasiteetti pitää yllä järjestelmän huoltovarmuutta turvaamalla tehonsaantia tällaisissa tilanteissa, sillä hiilivoimalaitoksen tehoa voidaan säätää tarpeen mukaan, siinä missä tuuli- ja aurinkovoiman teho vaihtelee sään mukaan. 

Vertaa Vaasan Sähkön sähkösopimuksia

Usein kysyttyä hiilivoimasta