Näin puhallettiin hyvää tuulta

Oletko nähnyt televisiossa pyörineen mainoselokuvamme Suuri Puhallus? Filmissä innokkaat vaasalaiset puhaltavat yhteisvoimin tuulienergiaa ja saavat kaupungin ja koko Suomen valot loistamaan. Tässä muutama yksityiskohta filmintekemisen varrelta.

Joulukuun alussa seurattiin jännityksellä säätiedotuksia, sillä spottiin haluttiin vuodenajaton tunnelma, eikä lumista joulufiilistä. Kävikin mahtava tuuri, sillä juuri ennen kuvauspäiviä ja niiden jälkeen nähtiin valtavat lumimyräkät. Itse kuvauspäivät sen sijaan olivat kuin aurinkoisia kesäpäiviä, toki kylmiä ja lumisia sellaisia. Näyttelijät odottelivatkin kuvausten alkua vilttien ja paksujen talvitakkien alla, jotka sitten heitettiin sivuun muutaman minuutin ottojen ajaksi.

Vaasalaisia maisemia Helsingissä

Filmiin haettiin aitoa vaasalaista fiilistä kuvaamalla suuri osa tapahtumista Vaasassa. Kaikkea ei kuitenkaan pystytty kuvaamaan täällä, joten tuotantoryhmä etsi vaasalaisen näköisiä paikkoja Helsingissä ajeltuaan ensin pitkin poikin Vaasan katuja. Esimerkiksi bussipysäkki ja rantakohtaukset on toteutettu Helsingissä.

Bussipysäkki lavastettiin vaasalaiseksi vaihtamalla ratikka-kyltti bussikylttiin ja Helsingin linjakartta Vaasan vastaavaan, lisäämällä Vaasa-kyltti pysäkin kattoon, ja peittämällä ratikkapysäkin nimi. Lisäsäväyksenä sulatettiin taustalta kaikki lumet pois, ja näin saatiin aurinkoinen bussipysäkki Vaasassa. Kuulostaa melkoiselta hommalta, mutta tämä kaikki oli nopeasti hoidettu.

Melkein kuin Strömsössä

Kohtausten kuvaus eteni sujuvasti tarkan aikataulun mukaan, joka antoi onneksi periksi myös pienille kömmähdyksille. Raippaluodon sillan vierellä kuvattaavaan kalastaja-kohtaukseen oltiin aseteltu kamerat ja valot paikoilleen ja kuvaus oli valmiina alkamaan. Sitten huomattiinkin, että ollaan väärän veneen vieressä, ja eikun vaihtamaan paikkaa. Kohtausta piti kuvata valoisan aikaan, joten kuvauspaikan vaihto tapahtui vauhdikkaasti, että päästiin filmaamaan ennen auringonlaskua.

Ja seuraavaksi voit jatkaa itse filmiin, ehkä katsot sitä nyt hieman eri silmällä.