Luvassa hyvää sisäilmaa

Kun kodin sisäilma on kunnossa, asukkaat voivat hyvin.

Töistä lähtiessä olo oli energinen, mutta kotona alkaa heti väsyttää. Pitäisikö huolestua kodin sisäilmasta?

”Ei välttämättä, mutta jos yhdelläkin perheenjäsenellä alkaa ilmetä kotona toistuvia oireita, kuten sitkeä yskää, kuumeilua tai ihon ja silmien ärsytystä, voi olla syytä pyytää rakennusterveysasiantuntija tarkistamaan, ettei rakenteissa piile ongelmia. Pelkkä sisäilman mittaus ei anna tarpeeksi tietoa”, Sisäilmayhdistyksen asiakkuuspäällikkö Aila Laine-Sarkkinen sanoo.

Yleisin syy tokkuraiselle ololle on kuitenkin huono ilmanvaihto: joko sitä ei ole ollenkaan, tai ilmanvaihtosuodattimet ovat niin täynnä pölyä ja likaa, että niiden läpi ei pääse virtaamaan puhdasta ilmaa.

Ilmanvaihdon lisäksi on hyvä tarkistaa, ovatko katto ja ikkunanpielet kunnossa, rännit puhtaat ja kylpyhuoneen silikonisaumat ehjät, jotta rakenteisiin ei pääse salakavalasti kertymään kosteutta ja homekasvua.

”Siivoamisesta ei kannata ottaa stressiä.”

”Oman kodin hajuun tottuu, mutta kyllä sen yleensä huomaa, jos ilma on oikeasti huono”, Laine-Sarkkinen sanoo.

Kiinnitä huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin, niin asunnon ilma pysyy terveellisenä ja miellyttävänä.

1. Huolehdi ilmanvaihdosta

Tarkista, että kotisi ilmanvaihtoventtiilit ovat auki ja puhtaat eikä ilman kiertoa estä mikään. Jos tuloilmaventtiili on asennettu ikkunan päälle verholaudan taakse, viileä ilma ohjautuu katon sijaan suoraan lattialle, mikä tuntuu vetona. Vaihda ilmanvaihtosuodattimet vähintään kaksi kertaa vuodessa.

2. Laske lämpötilaa

Yleensä 20–21 astetta riittää. Kuivan pakkasilman ja keskuslämmityksen aiheuttamaan kutisevaan ihoon ja kuiviin hengitysteihin voi saada apua ilmankostuttimista tai jopa tuolinselkämyksellä olevasta kosteasta froteepyyhkeestä. Jos kosteus alkaa tiivistyä ikkunoiden sisäpinnalle, tarkista, toimiiko ilmanvaihto kunnolla. Kylpyhuoneen kosteuden poistamiseksi tarvitaan patteri tai lattialämmitys.

3. Pese vaatteet ennen käyttöä

Uusista materiaaleista, kuten tekstiileistä, haihtuu ilmaan esimerkiksi pintakäsittelyaineita. Anna myös uuden sänkysi tuulettua rauhassa ennen kuin nukut siinä. Suosi Rakennussäätiön M1-päästö-luokituksen saaneita rakennusmateriaaleja ja kiintokalusteita, joista haihtuu erittäin vähän kemiallisia päästöjä sisäilmaan. Tarkista materiaali osoitteessa m1.rts.fi.

4. Sytytä tuli harkitusti

Takkapuiden mukana kotiin tulee hajuja ja mikrobeja, joten kanna sisälle vain sen verran puhtaita ja kuivia polttopuita kuin käytät kerralla. Muista säännöllinen nuohous. Myös kynttilöiden palamisesta syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja kaasua. Älä polta kynttilöitä koko ajan tai harkitse niiden vaihtamista sähköllä tai paristoilla toimiviin.

5. Tuuleta ja siivoa

Vahvat, desinfioivat pesuaineet heikentävät sisäilman laatua etenkin, jos niitä jää pinnoille. Keittolevyn teräsreunus tai kattila puhdistuu luonnollisesti sokeripalalla hankaamallakin. Ehkäise parkettilattian alle hiipivät kosteusvauriot puhdistamalla lattia sille sopivalla pesuaineella vettä lotraamatta. Kokoa pikkutavarat kaappeihin pölyä keräämästä. Pese pyykit tuoksuttomilla pesuaineilla, tuuletuskin voi riittää. Tuuleta myös koti päivittäin. Vie pakkasella petivaatteet, matot ja verhot ulos raikastumaan ja pyyhi sillä aikaa seinät sekä hyllyt.

Teksti: Johanna Tilus

Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullisuus elää ja kehittyy ajassa

Lue lisää
Ajankohtaista

Yhdenvertaisuus vaatii tekoja

Lue lisää
Ajankohtaista

Sesongin suosikkipasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kanihypyn sanansaattajat: ”Kanitkin kaipaavat elämäänsä liikettä!”

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää