Eka oma koti? Näin yksinasuva voi säästää sähkölaskussa

Paljonko on yksiön sähkölasku kuukaudessa? Kuinka usein sähkölasku maksetaan? Yksinasuvan sähkölaskun suuruus muodostuu tyypillisistä kodin askareista: ruoanvalmistuksesta, pyykinpesusta ja sekä viihde-elektroniikan käytöstä. Kokeile näitä pieniä kikkoja ja säästä kodin sähkölaskussa.

Mikä on yksiön tavallinen sähkölasku kuukaudessa?

Kerrostalossa yhden hengen talouden sähkölasku on noin 25 euroa kuussa, kun sähköä kuluu noin 220 kilowattituntia tavalliseen kotitalouskäyttöön: viihde-elektroniikkaan, ruoanvalmistukseen ja pyykinpesuun. Summaan on laskettu sähkön siirtomaksu, sähkön energiahinta, sähkövero ja arvonlisävero.

Mistä sähkölasku koostuu? Mikä on perusmaksu?

Sähkölasku koostuu sähkön energiahinnasta eli myynnistä, sähkön siirtopalvelusta, sähköverosta ja arvonlisäverosta. Lisäksi sähkön energiahinnasta ja siirtopalvelusta maksetaan kiinteä perusmaksu, joka ei riipu sähkön kulutuksestasi.

Sähkön energiahinnan voi kilpailuttaa, mutta sähkön siirtopalvelu tulee aina paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, joka omistaa alueen jakeluverkon.

Jos ostat sähköenergian ja siirron eri yhtiöiltä, saat kaksi eri laskua.

Montako kertaa vuodessa sähkölasku maksetaan?

Vaasan Sähkö lähettää laskun joko kuukausittain tai kahden tai kolmen kuukauden välein. Mitä isompi sähkönkulutus, sen tiheämmin lasku yleensä tulee. Jos valitset e-laskun, voit saada sähkölaskun tiheämminkin, vaikka sähkönkulutuksesi olisi pientä.

Jos toivot tiettyä laskutusrytmiä, mainitse se sopimusta tehdessäsi. Lue lisää sähkölaskusta ja sen maksamisesta täältä.

Kuinka voin säästää sähkölaskussa helposti?

Viihde-elektroniikka kuluttaa kodissa usein eniten sähköä. Jos esimerkiksi tehokas 500 watin pöytätietokone on päällä kuusi tuntia joka päivä, pelkästään sen osuus sähkölaskusta on kymmenen euroa kuussa – eli melkein puolet yhden hengen talouden sähkölaskusta. Kun et käytä tietokonetta, se kannattaa sulkea tai pistää lepotilaan.

Myös tiskikone ja pyykinpesukone kuluttavat hetkellisesti paljon sähköä, joten edullisinta on pestä täysiä koneellisia.

Jääkaappi vie mahdollisimman vähän sähköä, kun imuroit lauhduttimen säännöllisesti ja sijoitat jääkaapin kauas liedestä ja pois suorasta auringonpaisteesta. Jätä laitteen ympärille ilmankiertotilaa, jotta se ei ylikuumene. Sulata pakastinosa viimeistään, kun sen pintaan on kertynyt sentin paksuinen huurrekerros.

Jos kylpyhuoneessasi on lattialämmitys, joka paahtaa kovin kuumalla, väännä se termostaatista pienemmälle – lattia lämpiää nimittäin todennäköisesti sähköllä.

Jos sähkölaskusi on selittämättömän suuri ja asunnossasi on koneellinen ilmanvaihto, huoneistoon puhallettava, sähköllä lämmitetty ilma on ehkä turhan kuumaa. Sopiva vaihtoilman lämpötila on noin 15–16 astetta ja loput huoneilmasta lämmitetään pattereilla.

Jos patterit ovat kylmät mutta asunnossa on lämmin, huoneilma lämpiää todennäköisesti pelkästään sisäänpuhallettavalla vaihtoilmalla, mikä näkyy sähkölaskussa.

Vaasan Sähkön asiakkaana pääset kirjautumaan Online-palveluun, jossa voit seurata omaa sähkönkulutustasi jopa tunnin tarkkuudella. Omaa kulutusta seuraamalla on helppo miettiä, miten sähkössä voisi säästää.

Paljonko saunan lämmitys maksaa?

Jos lämmität pienehköä saunaa puoli tuntia ja saunot saman ajan, se kuluttaa noin kuusi kilowattituntia sähköä ja maksaa noin 70 senttiä. Eli suunnilleen saman verran kuin muiden laitteiden käyttö yhteensä päivässä.

Lue lisää sähkölaskusta ja sen maksamisesta täältä.

Jos sähköt ovat poikki pitkään, maksetaanko minulle korvauksia?

Jos sähköt ovat poikki yli 12 tuntia, sinulle maksetaan korvauksia automaattisesti. Kaupunkialueilla on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että sähkökatkos kestäisi niin kauan.

Asutko Vaasan Sähköverkon alueella? Lue lisää korvauskäytännöistä täältä.

Lue myös: Muuttajan muistilista

Muista opiskelijan sähkösopimus ajoissa

Tee opiskelijan kukkarolle ystävällinen sähkösopimus netissä vain muutamassa minuutissa!

Tilaa tästä
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää