Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Joulukuun pakkasten aikana kysyin 6-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Tiedätkö mitä tarvitaan, että kotonamme on lämmin, vaikka ulkona on kylmä?”. Vastaus oli: ”En ihan tarkalleen, mutta veikkaisin että sähköä.” Meinasin korjata, mitä kaukolämpö on ja miten CO2-vapaa Ilmastotakuu-tuotteemme tulee kaukolämpötaloomme, kunnes havahduin siihen, että vastaus oli osittain aivan oikein.

Lämmitysmarkkinat ovat muuttumassa. Uusien tuotantoinvestointien tulee olla kannattavia, vastuullisia, toimintavarmoja sekä mukautuvia markkinoiden heilahteluun. Kun kaukolämpöä tuottavien lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden verotus hiljattain muuttui, aukesi energiayhtiöille ikkuna tuottaa kaukolämpöä näitä hyödyntäen, perinteisen sähkön ja lämmön yhteistuotannon rinnalla.

Voimme esimerkiksi tuottaa kaukolämpöä tuulivoimalla, kun siitä on ylitarjontaa ja sähkön hinta on alhainen. Koska sähkömarkkinatilanne, tuulinen sää ja kaukolämmön tarve eivät aina kohtaa, täytyy sähköllä tuotettua kaukolämpöä voida varastoida.

Vaasan järjestelmään tuovat lisää joustoa investoinnit Vaskiluodon nykyisen lämpövaraston laajennukseen sekä suurempaan sähkökattilakapasiteettiin.

Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä Påttin jätevedenpuhdistamon lämpöpumppuhankkeessa. Odotan innolla loppuvuoden käyttöönottoa, jonka jälkeen aiemmin mereen mennyt puhdistetun jäteveden hukkalämpö lämmittää kaukolämpöverkossa olevien vaasalaisten koteja. Edellä mainitut ovat Vaasan Sähkölle strategisia hankkeita kohti puhtaampia, ei-polttoon perustuvia tuotantomuotoja.

Energiakaupungit ry:n tilaaman AFRYn tuoreen selvityksen mukaan kaukolämpöjärjestelmä on energiasiirtymässä avain hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Kaukolämpöverkko mahdollistaa kertaheitolla kokonaisten kaupunkien siirtymisen vihreään lämpöön, kun tuotanto tehdään puhtaasti. Liittyminen kaukolämpöön tuo silloin asiakkaalle automaattisesti uusimmat tuotantoteknologiat ilman kiinteistökohtaisia uusiutuvia investointeja.

Juha-Matti Karvala
hankepäällikkö, Vaasan Sähkö

Ajankohtaista

Nostalgia pitää ottaa vakavasti

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähkösopimus yritykselle

Lue lisää
Ajankohtaista

Vanhojen autojen lumoissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Aurinkosähköä omaan käyttöön nyt myös taloyhtiöissä

Lue lisää
Ajankohtaista

Asiakkaat janoavat tietoa sähköasioista

Lue lisää
Ajankohtaista

Juurileivän asialla

Lue lisää
Ajankohtaista

Hiihdon uusi tuleminen

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Sallittua mättöä

Lue lisää
Havaintoja

Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Lue lisää
Energianeuvonta

Pörssisähkön tuntihinnan vaihtelut. Milloin sähkö on edullisinta?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Kevät 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Testi: Tunnetko tuttujen laitteiden sähkönkulutuksen?

Lue lisää