Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Joulukuun pakkasten aikana kysyin 6-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Tiedätkö mitä tarvitaan, että kotonamme on lämmin, vaikka ulkona on kylmä?”. Vastaus oli: ”En ihan tarkalleen, mutta veikkaisin että sähköä.” Meinasin korjata, mitä kaukolämpö on ja miten CO2-vapaa Ilmastotakuu-tuotteemme tulee kaukolämpötaloomme, kunnes havahduin siihen, että vastaus oli osittain aivan oikein.

Lämmitysmarkkinat ovat muuttumassa. Uusien tuotantoinvestointien tulee olla kannattavia, vastuullisia, toimintavarmoja sekä mukautuvia markkinoiden heilahteluun. Kun kaukolämpöä tuottavien lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden verotus hiljattain muuttui, aukesi energiayhtiöille ikkuna tuottaa kaukolämpöä näitä hyödyntäen, perinteisen sähkön ja lämmön yhteistuotannon rinnalla.

Voimme esimerkiksi tuottaa kaukolämpöä tuulivoimalla, kun siitä on ylitarjontaa ja sähkön hinta on alhainen. Koska sähkömarkkinatilanne, tuulinen sää ja kaukolämmön tarve eivät aina kohtaa, täytyy sähköllä tuotettua kaukolämpöä voida varastoida.

Vaasan järjestelmään tuovat lisää joustoa investoinnit Vaskiluodon nykyisen lämpövaraston laajennukseen sekä suurempaan sähkökattilakapasiteettiin.

Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä Påttin jätevedenpuhdistamon lämpöpumppuhankkeessa. Odotan innolla loppuvuoden käyttöönottoa, jonka jälkeen aiemmin mereen mennyt puhdistetun jäteveden hukkalämpö lämmittää kaukolämpöverkossa olevien vaasalaisten koteja. Edellä mainitut ovat Vaasan Sähkölle strategisia hankkeita kohti puhtaampia, ei-polttoon perustuvia tuotantomuotoja.

Energiakaupungit ry:n tilaaman AFRYn tuoreen selvityksen mukaan kaukolämpöjärjestelmä on energiasiirtymässä avain hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Kaukolämpöverkko mahdollistaa kertaheitolla kokonaisten kaupunkien siirtymisen vihreään lämpöön, kun tuotanto tehdään puhtaasti. Liittyminen kaukolämpöön tuo silloin asiakkaalle automaattisesti uusimmat tuotantoteknologiat ilman kiinteistökohtaisia uusiutuvia investointeja.

Juha-Matti Karvala
hankepäällikkö, Vaasan Sähkö

Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää
Ajankohtaista

Kasvua kovalla työllä

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesäloma kännykästä

Lue lisää
Ajankohtaista

Isän ja poikien yhteinen työpaikka

Lue lisää
Ajankohtaista

Ruotsissa jyllää Suomi-buumi

Lue lisää
Vapaalla

Turpaterapiaa Suonenjoella

Lue lisää
Ajankohtaista

Ihmisen parhaat ystävät

Lue lisää
Havaintoja

Tuotekehitystä asiakkaan tarve edellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Nelli, Saku, Johanna ja Onni ovat tämän kevään Vaasan Sähkö -stipendiaatteja

Lue lisää