Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Joulukuun pakkasten aikana kysyin 6-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Tiedätkö mitä tarvitaan, että kotonamme on lämmin, vaikka ulkona on kylmä?”. Vastaus oli: ”En ihan tarkalleen, mutta veikkaisin että sähköä.” Meinasin korjata, mitä kaukolämpö on ja miten CO2-vapaa Ilmastotakuu-tuotteemme tulee kaukolämpötaloomme, kunnes havahduin siihen, että vastaus oli osittain aivan oikein.

Lämmitysmarkkinat ovat muuttumassa. Uusien tuotantoinvestointien tulee olla kannattavia, vastuullisia, toimintavarmoja sekä mukautuvia markkinoiden heilahteluun. Kun kaukolämpöä tuottavien lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden verotus hiljattain muuttui, aukesi energiayhtiöille ikkuna tuottaa kaukolämpöä näitä hyödyntäen, perinteisen sähkön ja lämmön yhteistuotannon rinnalla.

Voimme esimerkiksi tuottaa kaukolämpöä tuulivoimalla, kun siitä on ylitarjontaa ja sähkön hinta on alhainen. Koska sähkömarkkinatilanne, tuulinen sää ja kaukolämmön tarve eivät aina kohtaa, täytyy sähköllä tuotettua kaukolämpöä voida varastoida.

Vaasan järjestelmään tuovat lisää joustoa investoinnit Vaskiluodon nykyisen lämpövaraston laajennukseen sekä suurempaan sähkökattilakapasiteettiin.

Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä Påttin jätevedenpuhdistamon lämpöpumppuhankkeessa. Odotan innolla loppuvuoden käyttöönottoa, jonka jälkeen aiemmin mereen mennyt puhdistetun jäteveden hukkalämpö lämmittää kaukolämpöverkossa olevien vaasalaisten koteja. Edellä mainitut ovat Vaasan Sähkölle strategisia hankkeita kohti puhtaampia, ei-polttoon perustuvia tuotantomuotoja.

Energiakaupungit ry:n tilaaman AFRYn tuoreen selvityksen mukaan kaukolämpöjärjestelmä on energiasiirtymässä avain hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Kaukolämpöverkko mahdollistaa kertaheitolla kokonaisten kaupunkien siirtymisen vihreään lämpöön, kun tuotanto tehdään puhtaasti. Liittyminen kaukolämpöön tuo silloin asiakkaalle automaattisesti uusimmat tuotantoteknologiat ilman kiinteistökohtaisia uusiutuvia investointeja.

Juha-Matti Karvala
hankepäällikkö, Vaasan Sähkö

Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää