Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Joulukuun pakkasten aikana kysyin 6-vuotiaalta tyttäreltäni: ”Tiedätkö mitä tarvitaan, että kotonamme on lämmin, vaikka ulkona on kylmä?”. Vastaus oli: ”En ihan tarkalleen, mutta veikkaisin että sähköä.” Meinasin korjata, mitä kaukolämpö on ja miten CO2-vapaa Ilmastotakuu-tuotteemme tulee kaukolämpötaloomme, kunnes havahduin siihen, että vastaus oli osittain aivan oikein.

Lämmitysmarkkinat ovat muuttumassa. Uusien tuotantoinvestointien tulee olla kannattavia, vastuullisia, toimintavarmoja sekä mukautuvia markkinoiden heilahteluun. Kun kaukolämpöä tuottavien lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden verotus hiljattain muuttui, aukesi energiayhtiöille ikkuna tuottaa kaukolämpöä näitä hyödyntäen, perinteisen sähkön ja lämmön yhteistuotannon rinnalla.

Voimme esimerkiksi tuottaa kaukolämpöä tuulivoimalla, kun siitä on ylitarjontaa ja sähkön hinta on alhainen. Koska sähkömarkkinatilanne, tuulinen sää ja kaukolämmön tarve eivät aina kohtaa, täytyy sähköllä tuotettua kaukolämpöä voida varastoida.

Vaasan järjestelmään tuovat lisää joustoa investoinnit Vaskiluodon nykyisen lämpövaraston laajennukseen sekä suurempaan sähkökattilakapasiteettiin.

Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä Påttin jätevedenpuhdistamon lämpöpumppuhankkeessa. Odotan innolla loppuvuoden käyttöönottoa, jonka jälkeen aiemmin mereen mennyt puhdistetun jäteveden hukkalämpö lämmittää kaukolämpöverkossa olevien vaasalaisten koteja. Edellä mainitut ovat Vaasan Sähkölle strategisia hankkeita kohti puhtaampia, ei-polttoon perustuvia tuotantomuotoja.

Energiakaupungit ry:n tilaaman AFRYn tuoreen selvityksen mukaan kaukolämpöjärjestelmä on energiasiirtymässä avain hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Kaukolämpöverkko mahdollistaa kertaheitolla kokonaisten kaupunkien siirtymisen vihreään lämpöön, kun tuotanto tehdään puhtaasti. Liittyminen kaukolämpöön tuo silloin asiakkaalle automaattisesti uusimmat tuotantoteknologiat ilman kiinteistökohtaisia uusiutuvia investointeja.

Juha-Matti Karvala
hankepäällikkö, Vaasan Sähkö

Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Tärkeää saada olla keskeneräinen

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ajankohtaista

Comsel System: Järkeä energiankäyttöön

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkö vähentää liikenteen päästöjä

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää