Muuttunut markkina tuo muutoksia sähkösopimuksiin

Kesä on viimein saapunut ja Vaasan Sähkön Energiapäällikkö Mikael Mäkelä on päässyt aloittamaan uuden kauden rakkaan harrastuksen, golfin parissa.

Energia-alan kehityksellä on ollut selkeä suunta viime vuosina, ja vauhti on ollut kiihtymään päin. Sähköntuotannosta on tulossa päästötöntä, ja se on ainoa oikea suunta. Samalla sähkön hintavaihtelut ovat suurempia kuin koskaan aikaisemmin. Puolen vuoden aikana olemmekin nähneet historiallisen korkeita sähkönhintoja, kun taas vain pari vuotta sitten hinnat olivat historiallisen matalia.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ohimenevä vaihe, jonka jälkeen palataan takaisin seesteiseen ja matalahintaiseen sähkömarkkinaan, jossa hinnan vaihtelevuus on pientä.

On nähtävissä, että toimintaympäristö on muuttunut pysyvästi, ja sen myötä myös energiayhtiöiden on uudistettava tuotteitaan ja palveluitaan.

Energiajärjestelmään tulee vuosittain suuri määrä sääriippuvaista uusiutuvaa tuotantoa. Uusiutuva energia on hyvä ja tavoiteltava asia. Sääriippuvaisena se tuo kuitenkin uudenlaisen problematiikan sähköjärjestelmään. Uusien energiamuotojen alta poistuu vanhaa, niin kutsuttua säätövoimaa.

Uutta, puhdasta säätövoimaa ei tule tilalle yhtä nopeasti. Ilmiöllä on negatiivinen vaikutus sähköjärjestelmän tasapainoon. Epätasapaino aiheuttaa hintavaihteluja, joita jatkossa tulemme näkemään yhä enemmän.

Koska vaihtelut ovat aiempaa suurempia, eivät vanhanaikaiset sopimustyypit enää sovellu uuteen toimintaympäristöön.

Myös Vaasan Sähköllä on havahduttu tarpeeseen uudistaa tuotetarjoomaa. Perinteisen toistaiseksi voimassa olevan sopimustyypin kankea hinnanmuutosprosessi ei sovellu uudenlaisille, nopeasti heiluville sähkömarkkinoille, vaan tilanne vaatii joustavampia tuotteita. Niistä hyötyisi sekä asiakas että sähkönmyyjä.

Uudistamalla tuotevalikoimaa tämä onkin tavoitteemme: pyrimme löytämään niin yhtiölle kuin asiakkaillekin toimivia ja joustavia ratkaisuja.

Mikael Mäkelä
energiapäällikkö, Vaasan Sähkö

Energianeuvonta

Kokemuksia pörssisähkön käyttämisestä: kenelle pörssisähkö sopii?

Lue lisää
Energianeuvonta

Pörssisähkön hinnan muodostuminen – miten hinta muodostuu?

Lue lisää
Havaintoja

Parempia näkymiä horisontissa

Lue lisää
Havaintoja

Yhteistuumin eteenpäin

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: talvi 2022 – 2023

Lue lisää
Ajankohtaista

Vaatteiden uusi elämä

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Lanttu astuu valokeilaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesätyöläinen innostui kehitystyöstä

Lue lisää
Ajankohtaista

Tekoäly on koulutettava vastuulliseksi

Lue lisää
Ajankohtaista

Musiikki mukaan brändiin

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Yhteinen huoli sähkön hinnasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kimpassa: Auttajat puhaltavat yhteen hiileen

Lue lisää