Muuttunut markkina tuo muutoksia sähkösopimuksiin

Kesä on viimein saapunut ja Vaasan Sähkön Energiapäällikkö Mikael Mäkelä on päässyt aloittamaan uuden kauden rakkaan harrastuksen, golfin parissa.

Energia-alan kehityksellä on ollut selkeä suunta viime vuosina, ja vauhti on ollut kiihtymään päin. Sähköntuotannosta on tulossa päästötöntä, ja se on ainoa oikea suunta. Samalla sähkön hintavaihtelut ovat suurempia kuin koskaan aikaisemmin. Puolen vuoden aikana olemmekin nähneet historiallisen korkeita sähkönhintoja, kun taas vain pari vuotta sitten hinnat olivat historiallisen matalia.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ohimenevä vaihe, jonka jälkeen palataan takaisin seesteiseen ja matalahintaiseen sähkömarkkinaan, jossa hinnan vaihtelevuus on pientä.

On nähtävissä, että toimintaympäristö on muuttunut pysyvästi, ja sen myötä myös energiayhtiöiden on uudistettava tuotteitaan ja palveluitaan.

Energiajärjestelmään tulee vuosittain suuri määrä sääriippuvaista uusiutuvaa tuotantoa. Uusiutuva energia on hyvä ja tavoiteltava asia. Sääriippuvaisena se tuo kuitenkin uudenlaisen problematiikan sähköjärjestelmään. Uusien energiamuotojen alta poistuu vanhaa, niin kutsuttua säätövoimaa.

Uutta, puhdasta säätövoimaa ei tule tilalle yhtä nopeasti. Ilmiöllä on negatiivinen vaikutus sähköjärjestelmän tasapainoon. Epätasapaino aiheuttaa hintavaihteluja, joita jatkossa tulemme näkemään yhä enemmän.

Koska vaihtelut ovat aiempaa suurempia, eivät vanhanaikaiset sopimustyypit enää sovellu uuteen toimintaympäristöön.

Myös Vaasan Sähköllä on havahduttu tarpeeseen uudistaa tuotetarjoomaa. Perinteisen toistaiseksi voimassa olevan sopimustyypin kankea hinnanmuutosprosessi ei sovellu uudenlaisille, nopeasti heiluville sähkömarkkinoille, vaan tilanne vaatii joustavampia tuotteita. Niistä hyötyisi sekä asiakas että sähkönmyyjä.

Uudistamalla tuotevalikoimaa tämä onkin tavoitteemme: pyrimme löytämään niin yhtiölle kuin asiakkaillekin toimivia ja joustavia ratkaisuja.

Mikael Mäkelä
energiapäällikkö, Vaasan Sähkö

Energianeuvonta

Näin sähkö riittää talven yli – 5 vinkkiä sähkön käytön ajoittamiseen

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Eelis Rousu, yksi Vaasan Sähkö -stipendin saajista

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän viilein mocktail

Lue lisää
Vastuullisuus

Kodit kertaheitolla lämpimiksi puhtaalla lämmöllä

Lue lisää
Vapaalla

Viereisissä työhuoneissa kaksikymmentä vuotta

Lue lisää
Vapaalla

Veneilijät jakavat vastuuta

Lue lisää
Ajankohtaista

Innovaatiot synnyttävät hyvän kierrettä

Lue lisää
Kotona

Villinä kasveihin

Lue lisää
Energianeuvonta

Muuttunut markkina tuo muutoksia sähkösopimuksiin

Lue lisää
Vastuullisuus

Sujuvaa arkea ja ilmastosäästöjä

Lue lisää
Energianeuvonta

Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Lue lisää