Mitä eroa on eri mittaustavoilla ja mikä mittaustapa on minulle sopivin?

Kiinnostus sähköasioita kohtaan on kasvanut viime vuosina muuttuneen sähkömarkkinatilanteen takia. Esimerkiksi eri mittaustapoihin liittyvät kysymykset ovat meille tänä päivänä hyvinkin tuttuja – siksi päätimme koota niistä tietopaketin.

Kun teet sähkösopimusta, on sinun myös ilmoitettava sähkönmyyjälle kiinteistösi mittaustapa. Joskus saatamme neuvoa sinua valitsemaan sähköenergian osalta toisen mittaustavan, kuin mikä itse kiinteistössä on käytössä. Näissä tilanteissa asiakas on useimmiten tekemässä sähkösopimusta, jonka hinta ei vaihtele vuorokaudenajan mukaan, vaikka oma sähkönsiirtotuote (Yösähkö) koostuisikin kahdesta eri hinnasta.  

Vaikka valitset toisen mittaustavan kiinteistösi sähkönmyyntisopimukselle, ei sinun tarvitse vaihtaa sähkönsiirtotuotetta. Sähkönsiirtotuote päätetään jo kiinteistön rakentamisen yhteydessä. 

Käytössä olevat mittaustavat

Yleissähkö on useimmiten käytössä kerros- ja rivitaloasunnoissa, joissa koti tai vapaa-ajan asunto lämmitetään kaukolämmöllä, maalämmöllä, öljyllä tai puulla. Yleissähkö soveltuu tavallisesti kiinteistöihin, joissa ei ole sähkölämmitystä, tai kiinteistöihin, joissa sähkönkulutus on pientä ja kulutus tapahtuu pääosin päiväsaikaan. Yleissähkön hinta on kiinteä, eikä se vaihtele kellon- tai vuodenajan mukaan.  

Yleissähkö on mittaustavoista yleisin. Jos olet epävarma siitä, mikä mittaustapa osoitteessasi on, suosittelemme, että valitset Yleissähkön. 

Yösähkö on yleensä käytössä kiinteistöissä, joissa on sähkölämmitys ja sähkönkulutus on suurta juuri yöaikaan. Yösähköllä on kaksi energiahintaa: yksi päiväsaikaan ja toinen yöaikaan. Yöaikasähkö on näistä halvempi. Yösähkö on se mittaustapa, jonka asiakas valitsee, kun kulutus perustuu jakaumaan yö/päivä. Vaasan Sähköverkon jakelualueella yöhinta on voimassa klo 22 ja 7 välillä, mikä on yleinen aikajako. 

Vaasan Sähköverkolta kerrotaan, että jotta Yösähkö olisi mittaustapana kannattava valinta, on tärkeää, että suurin osa kulutuksesta tapahtuu yöaikaan (klo 22 ja 7 välillä). Yösähkö on taloudellisesti kannattava mittaustapa 3X25 A -kokoisella pääsulakkeella (yleisin), kun vuosikulutus on vähintään 18 000 kWh, josta ainakin 1/3 sijoittuu yöaikaan. Mikäli puolet kokonaiskulutuksesta tapahtuu yöaikaan, riittää 13 000 kWh vuosikulutus kannattavuuden varmistamiseksi.  

Tiesitkö, että Yösähkön yöhinta astuu Vaasan Sähköverkon alueella voimaan aina klo 22, siitä huolimatta, että esimerkiksi lämminvesivaraaja ja muu lämmitys kytketään päälle klo 22 ja 23 välillä. Näin toimitaan siksi, ettei sähköverkko ylikuormittuisi kulutushuipuista. Menettely perustuu valtakunnalliseen suositukseen. 

Kausisähkö sopii kiinteistöihin, joissa etenkin kesäajan kulutus on suurta. Kausisähkön hinta jakautuu talviarkipäivän ja muun ajan kulutuksen mukaan. Muun ajan hinta on aina edullisempi. Valitse sähkösopimusta tehdessäsi kausisähkö, jos mittaustapasi perustuu talviarkipäivän/muun ajan väliseen vaihteluun. Vaasan Sähköverkon jakelualueella talviarkipäivän hinnat ovat voimassa 1.11.–31.3., maanantaista lauantaihin klo 7–22 välisenä aikana. 

Valitse Pörssisähkö-sopimusta tehdessäsi mittaustavaksi Yleissähkö

Kun tilaat Pörssisähkö-sopimuksen, on tärkeää, että valitset mittaustavaksi aina Yleissähkön. 

Sähkönmyyjä ei voi muuttaa sähkönsiirtotuotteen mittaustapaa. Mikäli haluat muuttaa sähkönsiirtotuotteesi mittaustapaa, tulee sinun olla yhteydessä paikalliseen sähköverkkoyhtiöösi.

Huomaa, että joissain tapauksissa mittaustavan vaihtamisesta veloitetaan palvelumaksu.   

Tiedä tämä sähköstä nyt

Mikä sähkösssä maksaa ja mitä sähkömarkkinalla tapahtuu juuri nyt? Kuinka sähköä voi helpoiten säästää? Tältä sivulta löydät olennaiset tiedot sähköasioista juuri nyt.

LUE LISÄÄ
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää