Aurinkosähköä omaan käyttöön nyt myös taloyhtiöissä

Taloyhtiössä asuvat voivat nyt tuottaa aurinkosähköä omaan käyttöönsä ja pienentää samalla sähkölaskuaan. Tämän mahdollistaa energiayhteisö-palvelu, joka tuli kaikkien suomalaisten saataville vuoden alussa.

Mitä energiayhteisö tarkoittaa?

Energiayhteisö on lakisääteinen palvelu, joka tuli kuluttajien saataville koko Suomessa vuoden 2023 alussa. Sen ansiosta taloyhtiössä asuvien on mahdollista tuottaa aurinkosähköä yhteisillä aurinkopaneeleilla omaan käyttöönsä. Tähän asti tuotannon hyödyntäminen omaan tarpeeseen on ollut mahdollista vain omakotitaloissa.

”Kun taloyhtiöön on hankittu aurinkopaneelit, sähköä on perinteisesti voitu käyttää vain yhteen kulutuspaikkaan, eli tavallisesti taloyhtiön sähköihin kuten hissiin, autojen lämmityspistorasioihin ja valaistukseen.

Uuden palvelun myötä sähköä voidaan käyttää lisäksi myös asunnoissa”, kertoo Vaasan Sähkön energiapalveluiden asiakkuuspäällikkö Jari Hovila.

Energiayhteisö on helppo perustaa netissä. Sen voi perustaa joko taloyhtiö tai vain osa sen asukkaista. Yhteisö sopii itselleen edustajan, joka tekee yhteisöstä perustamisilmoituksen paikallisen sähköverkkoyhtiön nettisivuilla. Katso myös: vaasansahkoverkko.fi/energiayhteiso.

Mitä hyötyjä energiayhteisö tuo?

Energiayhteisön jäsenet saavat tuottamastaan sähköstä taloudellista hyötyä. Kun kotona käytetään myös itse tuotettua sähköä, sähkönmyyjältä ostettavan sähkön määrä vähenee. Tämä pienentää kunkin jäsenen sähkölaskua.

”Samalla koko taloyhtiön sähkönkulutus saadaan vihreämmäksi.”

Vanhassa mallissa taloyhtiön aurinkosähköstä on tullut tuloja taloyhtiölle, mutta vaihtelevasti. Tuotannosta se osuus, jota ei ole hyödynnetty taloyhtiössä, on siirretty sähköverkkoon ja myyty taloyhtiön sähkönmyyjälle sen hetkiseen markkinahintaan, joka vaihtelee valtavasti.

”Sähkön pörssihinta on voinut olla mitä tahansa nollan ja kolmen sadan euron välillä megawattitunnilta.”

Nyt aurinkosähkö, jota ei käytetä taloyhtiön yhteisiin sähköihin, ohjataan energiayhteisön jäsenten asuntoihin. Aurinkosähkön tuottajien näkökulmasta tämä on taloudellisesti kannattavampaa kuin sähkön myynti.

Miten taloudellinen hyöty jaetaan?

Energiayhteisö päättää perustamisvaiheessa, kuinka suurilla prosenttiosuuksilla ylijäämäsähkö jaetaan jäsenten kesken. Osuudet merkitään perustamisilmoitukseen.

”Prosenttiosuudet voidaan määritellä esimerkiksi samassa suhteessa kuin taloyhtiön yhtiövastikkeet on määritelty tai vaikkapa tasasuuruisina.”

Itse tuotetun sähkön osuus vähennetään kotitalouden toteutuneesta kulutuksesta automaattisesti Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin keskitetyssä tiedonvaihtojärjestelmässä, eli Datahubissa. Energiayhteisön jäsenten sähkölaskut pysyvät näin automaattisesti ajan tasalla.

Ajankohtaista

Nostalgia pitää ottaa vakavasti

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähkösopimus yritykselle

Lue lisää
Ajankohtaista

Vanhojen autojen lumoissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Aurinkosähköä omaan käyttöön nyt myös taloyhtiöissä

Lue lisää
Ajankohtaista

Asiakkaat janoavat tietoa sähköasioista

Lue lisää
Ajankohtaista

Juurileivän asialla

Lue lisää
Ajankohtaista

Hiihdon uusi tuleminen

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Sallittua mättöä

Lue lisää
Havaintoja

Kaukolämpö on avain vihreään siirtymään

Lue lisää
Energianeuvonta

Pörssisähkön tuntihinnan vaihtelut. Milloin sähkö on edullisinta?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Kevät 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Testi: Tunnetko tuttujen laitteiden sähkönkulutuksen?

Lue lisää