Aurinkopaneelit omakotitaloon – usein kysytyt kysymykset ja asiantuntijan vinkit

Aurinkosähkön suosio kasvaa vauhdilla, ja moni miettiikin aurinkopaneelien hankkimista omakotitaloon. Mutta mikä on aurinkopaneelien hinta, onnistuuko asennus mille tahansa katolle ja rikastuuko ylijäämäsähköä myymällä? Motivan asiantuntija Teemu Kettunen vastaa yleisimpiin kysymyksiin ja neuvoo kotiin sopivan aurinkosähköjärjestelmän valinnassa.

Aurinkopaneelien sähköntuotto omakotitalossa – Kannattaako aurinkopaneelit hankkia omakotitaloon Suomessa?

Aurinkopaneeleita näkyy Suomessa jo tuhansien talojen katoilla. Niiden suosio ei ole ihme, voivathan aurinkopaneelit tuottaa osan kodin sähköstä ilmaiseksi.

Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo, että aurinkopaneelit tuottavat sähköä Suomessa helmikuusta lokakuulle. Etelä-Suomessa aurinkopaneelien tuotto onkin vuositasolla yhtä suurta kuin Pohjois-Saksassa.

”Ja kyllä aurinkopaneelit voivat olla kannattava hankinta Sodankylässäkin”, Kettunen muistuttaa.

Hän laskee, että omakotitalon tyypillisen kokoinen, nimellisteholtaan 3,3 kilowatin (kWp) aurinkovoimala voisi Etelä-Suomessa tuottaa vuodessa 2 800 kilowattituntia sähköä, mikä tarkoittaisi arviolta 300-350 euron säästöä sähkölaskuun vuositasolla.

”Jos aurinkovoimala maksaisi 5 500 euroa ja sähkön hinta nousisi joka vuosi kaksi prosenttia, aurinkopaneelit maksaisivat itsensä takaisin noin 14 vuodessa. Ja käyttöikää riittäisi vielä yli kymmenen vuotta. Aurinkopaneelien tyypillisen tehontuottotakuun mukaan ne tuottavat sähköä vähintään 80-prosenttisella teholla vielä 25 vuoden päästä.”

Ryhdy tuottamaan itse sähköä ja säästä rahaa! Lue lisää Vaasan Sähkön aurinkosähköjärjestelmästä ja aurinkosähköstä tästä.

 

Aurinkopaneelit omakotitaloon hinta – Kannattaako aurinkosähköjärjestelmien halpenemista odottaa?

Aurinkopaneelit ovat viime vuosina kehittyneet kovaa vauhtia, ja samalla niiden hinnat ovat tulleet alas ryminällä. Moni miettiikin nyt, kannattaako aurinkovoimalan hankintaa lykätä, jos hinnat halpenevat entisestään.

Motivan Teemu Kettunen kertoo, että aurinkopaneelien hinnanpudotus on hidastunut. Lisäksi hän muistuttaa, että aurinkopaneelien hinta on vain yksi osa aurinkosähköjärjestelmän hinnasta.

Aurinkovoimalaan kuuluvat myös invertteri, joka muuntaa aurinkosähkön kodin sähkölaitteille sopivaan muotoon, paneelien asennustelineet, turvakytkin ja johdotukset. Esimerkiksi invertterin hinta on noin 1 500 euron luokkaa. Myös asennuksesta aiheutuu merkittäviä kustannuksia.

Odottelun sijaan voi siis olla fiksumpaa hankkia aurinkovoimala mahdollisimman pian tuottamaan kotiin ilmaista sähköä.

Aurinkosähkön suosio kasvaa vauhdilla – tutustu Vaasan Sähkön aurinkosähköjärjestelmään tästä.

Aurinkosähköjärjestelmän valinta omakotitaloon – Mistä aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa ostaa?

Aurinkopaneeleita myyvät esimerkiksi sähköyhtiöt, aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneet yritykset ja jopa tavalliset kaupat. Mistä ne kannattaa hankkia?

Kettusen mukaan useimmille sopiva tapa hankkia aurinkovoimala on avaimet käteen -tyylillä. Näin saat apua aurinkopaneelien mitoitukseen ja sijoittamiseen sekä niiden asennuksen samassa paketissa.

”Sähköverkkoon kytkettävää aurinkovoimalaa ei voi asentaa itse, sillä aurinkopaneelien liittämisen kodin sähköverkkoon saa tehdä vain sähköalan ammattilainen”, hän muistuttaa.

Aurinkovoimalaa ja toimittajaa valitessa voi vertailla aurinkopaneelien, invertterin, asennustelineiden sekä asennuksien takuuaikoja. Myös muiden asiakkaiden antama palaute kertoo varmasti jotain palvelun laadusta, Kettunen pohtii.

Aurinkopaneelijärjestelmä ja asennus avaimet käteen -tyylillä Vaasan Sähköltä – tutustu ja tilaa!

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus omakotitaloon – Kuinka monta aurinkopaneelia tarvitsen?

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa Kettusen mukaan mitoittaa niin, että aurinkovoimalan tuottaman sähkön saisi pääosin käytettyä itse.

”Ihanteellista olisi, että vuositasolla suunnilleen 80 prosenttia voimalassa tuotettavasta sähköstä menisi kodin sähkönkulutukseen”, hän kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitukseen kannattaa pyytää apua aurinkopaneelien toimittajalta, joka tarvitsee mitoitusta varten tiedot kotisi sähkönkulutuksesta. Vaasan Sähkön asiakkaana tiedot saa kätevästi esimerkiksi Online-palvelusta.

Autamme sinua mitoittamaan aurinkosähköjärjestelmän kotiisi sopivaksi. Tilaa aurinkopaneelit tästä.

Aurinkopaneelien asennus ja suuntaus omakotitalossa – Sopivatko aurinkopaneelit kattotyypilleni?

Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa kaikille katoille kattotyypistä ja -materiaalista riippumatta, sillä jokaiselle katolle on olemassa sopivat asennustelineet.

Helpointa aurinkopaneelit on asentaa katon lappeen suuntaisesti – näin et yleensä tarvitse toimenpidelupaa. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kunnan rakennusvalvojalta.

”Katon suunta ei useimmiten ole este aurinkopaneelien hankinnalle. Vuositasolla eniten sähköä saadaan kuitenkin eteläsuuntauksella. Itä-länsisuunnassa tuotto on noin 25 prosenttia vähemmän. Kovin paljoa tästä pohjoisempaan aurinkopaneeleita ei kannata asentaa”, Kettunen kertoo.

Yleensä eteläsuunta on fiksuin, koska se tuottaa vuositasolla eniten sähköä, mutta toisaalta itä-länsisuunnassa aurinkopaneelien tuotto taas on tasaisempaa aamusta iltaan.

Aurinkosähkön myynti sähköyhtiölle – Voiko ylijäämääsähköllä tienata?

Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli kodin kulutuksen, ylijäämäsähkö myydään automaattisesti omalle sähköyhtiölle. Ylijäämäsähkön myynnistä sovitaan sähköyhtiön kanssa ennen aurinkopaneelien käyttöönottoa.

Sähköyhtiö hyvittää asiakkaan myymästä sähköstä tyypillisesti niin sanotun sähkön spot-hinnan, joka muodostuu pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä vuorokauden jokaiselle tunnille.

Kettusen mukaan aurinkovoimalaa ei kuitenkaan kannata ylimitoittaa siinä toivossa, että ylijäämäsähkön myynnillä voisi lyödä rahoiksi. Aurinkosähköstään saa täyden taloudellisen hyödyn vain käyttämällä sen itse. Myöskään sähkön varastointi kotona ei ole vielä kannattavaa akkujen korkeiden hintojen vuoksi.

Kun ostat sähköä sähköyhtiöstä, sähkön energiahinta, verot ja siirto voivat olla yhteensä vaikkapa 13 senttiä kilowattitunnilta – eli jokainen kilowattitunti tuottamaasi sähköä pienentää sähkölaskuasi 13 senttiä.

”Ylijäämäsähkön myynnin taloudellinen hyöty voi olla luokkaa kolme senttiä kilowattitunnilta” Kettunen vertaa.

Hanki aurinkopaneelit nyt kätevästi meiltä – ostamme myös ylijäämäsähkösi!

Aurinkopaneelit omakotitaloon – aurinkosähköjärjestelmän ostajan muistilista

  • Aurinkopaneeleita myyvät esimerkiksi sähköyhtiöt ja aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneet yritykset. Vertaile aurinkovoimaloiden toimittajien hintoja, arvosteluita ja takuita.
  • Helpoin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä on avaimet käteen -toimitus. Vaasan Sähkö hoitaa puolestasi esimerkiksi aurinkopaneelien liittämisen kodin sähköverkkoon. Asennuksen saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Saat myös ammattiapua aurinkovoimalan mitoitukseen ja sijoituspaikan valintaan.
  • Varmista, että paneeleissa on sekä tuotto- että tuotetakuu ja että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit.
  • Tarkista katon kunto. Hoida mahdollinen kattoremontti ennen aurinkopaneelien hankintaa.
  • Selvitä kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitsetko asennusta varten toimenpideluvan.
  • Ole yhteydessä sähköverkkoyhtiöön liittämislupaa varten. Vaasan Sähkö hoitaa tämän puolestasi.
  • Anna ammattilaisten hoitaa asennus.
  • Pidä huoli, että saat käyttöönottopöytäkirjan, mittauspöytäkirjan ja käytön opastuksen.

Aurinkosähköjärjestelmät Vaasan Sähköltä – lue lisää ja tilaa tästä.

 

Ajankohtaista

Näin liityt sähköverkkoon

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähköauton lataus – kaikki, mitä pitää tietää

Lue lisää
Ajankohtaista

Aurinkopaneelien kannattavuus kasvussa: taloudellinen hyöty entistä suurempi!

Lue lisää
Ajankohtaista

Laiva, josta kohistaan maailmalla

Lue lisää
Ajankohtaista

Neljän vuodenajan mökki: 5 vinkkiä ympärivuotiseen mökkeilyyn!

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpö elää ja hengittää asukkaiden kanssa

Lue lisää
Ajankohtaista

Vaasa on loistopaikka akkuteollisuudelle

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Rakkaudesta kylmäsavuloheen

Lue lisää
Ajankohtaista

Intohimona alpakat: ”Niissä on mystistä voimaa, jota on vaikea selittää”

Lue lisää
Ajankohtaista

Elä hektessä, siedä epävarmuutta: Positiivinen realismi voi auttaa!

Lue lisää
Ajankohtaista

Johan Eriksson: Muuttuva maailma inspiroi kestäviin ratkaisuihin

Lue lisää
Ajankohtaista

Vihreä sähkö on yritykselle kannattava valinta: LähiTapiola Pohjanmaa valitsi tuulisähkön

Lue lisää
Jaa sivu