Vaasalaista osaamista: Muoville uusi elämä

Vaasan kupeessa Laihialla muutetaan muovijätettä öljyksi ja takaisin teollisuuden raaka-aineeksi. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen nerokas innovaatio on tuore ratkaisu muovinkierrätyksen haasteisiin.

Pieniä ja isoja säiliöitä ja lukuisia eri suuntiin kiemurtelevia putkia. Siltä näyttää Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy:n laitoksen iso koneisto, jossa muutetaan muovijätettä öljyksi. Monelle muovijäte on rasite, mutta laihialaiselle yritykselle se on arvokas raaka-aine. Yrityksen slogan onkin: Don’t waste your waste (Älä haaskaa roskiasi).

”Muovin muuttaminen öljyksi on yksi uusi tapa kierrättää ja antaa muoville uusi elämä”, yrityksen toimitusjohtaja Mikko Lammi sanoo.

Kun voirasiat, muovipussit ja muut muovijätteet saapuvat jätteenkäsittelylaitokselle, koneet tunnistavat heijastusja läpivalaisutekniikalla, mikä muovilaatu on kyseessä. Tietyt muovilaadut voidaan jalostaa mekaanisesti granulaatiksi eli pieneksi pyöreäksi muovinappulaksi, joka käy muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Perinteisen muovin kierrätyksessä yksi suurimmista ongelmista on se, että iso osa muovilaaduista ei sovi kierrätettäviksi mekaanisesti. Yksi ratkaisu ongelmaan on kemiallinen kierrättäminen eli muovin palauttaminen öljyksi.

”Se perustuu muovin hiilivetyjen kierrättämiseen. Muovia muun muassa kuumennetaan, höyrystetään ja tislataan, jolloin se palautuu alkuperäiseen olomuotoonsa. Silloin raaka-aine on taas alkupisteessä, ja sen ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Muutamme jätteen takaisin raaka-aineeksi.”

Perheyrityksessä edetään intohimolla

Mikko Lammin vanhemmat Tapio ja Pirkko Lammi perustivat jätehuoltoyrityksen Laihialle vuonna 1983. Alussa jätehuoltoa tehtiin traktorivetoisella jätepakkaajalla, ja jätteet toimitettiin kaatopaikalle.

”Jätehuolto on kehittynyt 20 viime vuoden aikana valtavasti. Tänä päivänä meiltä ei viedä kaatopaikalle juuri mitään, vaan kaikki pyritään kierrättämään.”

Kemiallinen kierrätys on uusin osa yrityksen jätehuoltojärjestelmää. Pyrolyysilaitos kemiallista kierrätystä varten rakennettiin Laihialle vuonna 2017.

Mikko Lammi on ollut perheyrityksessä mukana pikkupojasta asti. Työssään häntä ajaa eteenpäin intohimo.

”Tämä on kiva ala, koska yritämme koko ajan yhdessä luoda jotain parempaa. On pyrittävä kehittämään uusia tapoja kierrättää, jotta voimme tukea paremmin kestävää kehitystä ja ympäristöä.”

Lammin oma poika Viljami on ensimmäisellä luokalla. Ehkä hänet nähdään tulevaisuudessa yrityksen kipparina.

”Poika on välillä yrityksen töistä liiankin kiinnostunut, ja pitää sanoa, että menehän välillä leikkimään. Mutta meillä se on aina mennyt niin, että isät ovat auttaneet poikiaan töissä. Loppuun asti autamme toisiamme.”

Keksintö kiinnostaa ulkomaillakin

Maailmalla kierrätys on toisella tolalla kuin Suomessa, ja etenkin muovin kierrätys on vielä vähäistä. Siksi laihialainen yritys saa paljon kiinnostuneita yhteydenottoja ulkomailta – etenkin kehittyvistä maista, joissa kierrätystä ei ole käytännössä ollenkaan.

”Siellä jätteet saattavat lojua vuoren rinteillä, aavikoilla ja rannoilla.”

Lammi haluaisi viedä suomalaista jätehuolto-osaamista kehittyviin maihin. Hän näkee muovin nimenomaan roskaamisongelmana, ei niinkään ilmasto-ongelmana. Muovi ei ole ainoastaan pahasta, vaan siinä on paljon hyvääkin.

”Monet elintarvikkeet säilyvät parhaiten muovirasiassa. Jos muovipaketti vaihdettaisiin, elintarvikkeen säilymättömyys voisi olla ilmastolle isompi ongelma kuin itse muovirasia.”

”Tärkeintä olisi hillitä roskaamista ja estää se, ettei se muovirasia päädy mereen.”

Lisäksi suunnitteilla on rakentaa lisää pyrolyysilaitoksia Suomeen. Lammia kiinnostaa myös, mistä muusta öljyä voisi valmistaa. Kananhöyheniä on jo kokeiltu.

”Öljyä voi käytännössä valmistaa mistä tahansa orgaanisesta aineesta. Kehitystä hidastaa vielä se, että tuotanto pitäisi myös saada kestäväksi. Kyllä puustakin voi valmistaa dieseliä, mutta se maksaa litralta saman verran kuin Alkosta hyvä pullo samppanjaa.”

Teksti: Ella Pesonen
Kuvat: Päivi Karjalainen

Toimitusjohtaja Mikko Lammi ja sekajätteestä eroteltua muovijätettä. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy, Laihia Nette-lehdessä

Toimitusjohtaja Mikko Lammi ostaa kaupasta muovipussin hyvällä omallatunnolla, sillä tietää, mitä sille lopuksi tehdään.

Ajankohtaista

Markon ja Welle-koiran välillä on sähköä: ”Data vahvisti, että ihminen ja koira ymmärtävät toisiaan”

Lue lisää
Ajankohtaista

Ihastuminen on sähköä iholla ja sitä voi mitata: ”Data varmisti tunteeni”

Lue lisää
Ajankohtaista

Ekohotelli valitsi uusiutuvan kaukolämmön: ”Ilmastotakuu on yritysasiakkaalle upea lisä”

Lue lisää
Ilmiöt

Vintage-elämä on pukeutumista, leikkiä ja aarteenmetsästystä

Lue lisää
Ajankohtaista

Pekko Vehviläinen: Mittarit opettavat, mitä keho kaipaa

Lue lisää
Vapaalla

Näkökulma: Nyt kyllä tuntuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kokemuksia sähkön kilpailutuksesta: ”Säästimme kilpailuttamalla yli 250 euroa”

Lue lisää
Ilmiöt

Tässä ovat uuden työn trendit

Lue lisää
Ilmiöt

Asiantuntijat paljastavat: Tästä syntyy merkityksellinen työ

Lue lisää
Kotona

Luvassa hyvää sisäilmaa

Lue lisää
Kotona

Muuttaja, kaikki mitä sinun pitää muistaa muutossa

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkösopimuksen kilpailutus – asiantuntijan ykkösvinkit kilpailuttajalle

Lue lisää
Jaa sivu