Terveys on turvattu sähkökatkon aikanakin

Vaasan keskussairaalassa potilaan ei tarvitse huolehtia sähkökatkoista. Vaikka koko kaupunki olisi pimeänä, toimisivat tärkeät sairaalalaitteet silloinkin.

Aiheuttavatko sähkökatkot vaaran potilaille?

Vaasan keskussairaalaan voi tulla sähkökatko, jos esimerkiksi sähköä siirtävä maakaapeli kaivetaan vahingossa poikki työmaalla jossain päin kaupunkia. Sähkökatko ei kuitenkaan aiheuta vaaratilanteita potilaille.

Sairaalan sähköjärjestelmä on suunniteltu niin, että tärkeimmät hoidolliset laitteet, kuten hengityskone tai valot leikkaussalissa, eivät jää koskaan ilman sähköä.

”Jos kirurgi suorittaa leikkausta sähkökatkon aikana, hän ei huomaa katkoa kuin vasta kahvihuoneessa, kun kahvi onkin kylmää”, Vaasan keskussairaalan sähkökäytön johtaja Toni Ahola kertoo.

Miten sähkönsaanti on turvattu?

Vaasan keskussairaala on liitetty Vaasan Sähköverkon keskijänniteverkkoon kolmen liityntäpisteen kautta. Jos yksi liityntäpisteistä vikaantuu, sähkönsaanti voidaan turvata kahden muun liityntäpisteen kautta.

Keskijännite muunnetaan sähkölaitteille sopivaan 230 volttiin sairaalan omissa muuntamoissa.

Niitä on kuusi kappaletta erillisissä rakennuksissa. Yksi muuntamo sisältää kaksi muuntajaa. Jos toinen vikaantuu, muuntamo toimii myös vain yhden muuntajan varassa.

”Yksi muuntaja voisi sähköistää lähes sata sähkölämmitteistä omakotitaloa.”

Sähkökatkon sattuessa sairaalan niin kutsuttu normaalisähköverkko on poissa pelistä. Silloin käyttöön otetaan varavoimaverkko ja akkujen varassa toimiva UPS-verkko eli häiriötön sähkönsyöttö.

Sähköä tuottavat varavoimageneraattorit käynnistyvät automaattisesti ja syöttävät sähköä varavoimaverkkoa pitkin tärkeimpiin hoidollisiin laitteisiin. Tämä kattaa noin puolet sairaalan sähköverkosta.

Varavoimaa syötetään sähkölaitteille viimeistään 15 sekunnin kuluttua sähkökatkon alkamisesta.

”Ennen kuin varavoima ehtii päälle, UPS-verkko pitää sähköt taukoamatta päällä sille osalle laitteita, jotka ylläpitävät elämää. Tällaisia ovat esimerkiksi hengityskone ja sydänvalvontalaite.”

Kuinka pitkäksi aikaa varavoima riittää?

Sairaalan varavoimageneraattorit toimivat dieselöljyllä. Vaasan keskussairaalalla on vikatilanteita varten useita öljysäiliöitä, joiden öljy riittää turvaamaan sähköt normaalitilanteessa 3–4 vuorokaudeksi.

Jos säiliöt olisivat täynnä, riittäisi sähköä pidempäänkin. Öljyä ei kuitenkaan varastoida säiliöissä enempää, jottei se vanhene. Sairaalan sopimuskumppani toimittaa lisää öljyä vuorokauden sisällä tilauksesta.

”Voisimme toimia varavoimalla periaatteessa viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.”

Ajankohtaista

Sähkömarkkinakatsaus

Lue lisää
Ajankohtaista

Vaatteiden uusi elämä

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Lanttu astuu valokeilaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesätyöläinen innostui kehitystyöstä

Lue lisää
Ajankohtaista

Tekoäly on koulutettava vastuulliseksi

Lue lisää
Ajankohtaista

Musiikki mukaan brändiin

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Yhteinen huoli sähkön hinnasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kimpassa: Auttajat puhaltavat yhteen hiileen

Lue lisää
Ajankohtaista

Musiikin voima: jotain taikaa siinä on!

Lue lisää
Energianeuvonta

Näin sähkö riittää talven yli – 5 vinkkiä sähkön käytön ajoittamiseen

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Eelis Rousu, yksi Vaasan Sähkö -stipendin saajista

Lue lisää