Terveys on turvattu sähkökatkon aikanakin

Vaasan keskussairaalassa potilaan ei tarvitse huolehtia sähkökatkoista. Vaikka koko kaupunki olisi pimeänä, toimisivat tärkeät sairaalalaitteet silloinkin.

Aiheuttavatko sähkökatkot vaaran potilaille?

Vaasan keskussairaalaan voi tulla sähkökatko, jos esimerkiksi sähköä siirtävä maakaapeli kaivetaan vahingossa poikki työmaalla jossain päin kaupunkia. Sähkökatko ei kuitenkaan aiheuta vaaratilanteita potilaille.

Sairaalan sähköjärjestelmä on suunniteltu niin, että tärkeimmät hoidolliset laitteet, kuten hengityskone tai valot leikkaussalissa, eivät jää koskaan ilman sähköä.

”Jos kirurgi suorittaa leikkausta sähkökatkon aikana, hän ei huomaa katkoa kuin vasta kahvihuoneessa, kun kahvi onkin kylmää”, Vaasan keskussairaalan sähkökäytön johtaja Toni Ahola kertoo.

Miten sähkönsaanti on turvattu?

Vaasan keskussairaala on liitetty Vaasan Sähköverkon keskijänniteverkkoon kolmen liityntäpisteen kautta. Jos yksi liityntäpisteistä vikaantuu, sähkönsaanti voidaan turvata kahden muun liityntäpisteen kautta.

Keskijännite muunnetaan sähkölaitteille sopivaan 230 volttiin sairaalan omissa muuntamoissa.

Niitä on kuusi kappaletta erillisissä rakennuksissa. Yksi muuntamo sisältää kaksi muuntajaa. Jos toinen vikaantuu, muuntamo toimii myös vain yhden muuntajan varassa.

”Yksi muuntaja voisi sähköistää lähes sata sähkölämmitteistä omakotitaloa.”

Sähkökatkon sattuessa sairaalan niin kutsuttu normaalisähköverkko on poissa pelistä. Silloin käyttöön otetaan varavoimaverkko ja akkujen varassa toimiva UPS-verkko eli häiriötön sähkönsyöttö.

Sähköä tuottavat varavoimageneraattorit käynnistyvät automaattisesti ja syöttävät sähköä varavoimaverkkoa pitkin tärkeimpiin hoidollisiin laitteisiin. Tämä kattaa noin puolet sairaalan sähköverkosta.

Varavoimaa syötetään sähkölaitteille viimeistään 15 sekunnin kuluttua sähkökatkon alkamisesta.

”Ennen kuin varavoima ehtii päälle, UPS-verkko pitää sähköt taukoamatta päällä sille osalle laitteita, jotka ylläpitävät elämää. Tällaisia ovat esimerkiksi hengityskone ja sydänvalvontalaite.”

Kuinka pitkäksi aikaa varavoima riittää?

Sairaalan varavoimageneraattorit toimivat dieselöljyllä. Vaasan keskussairaalalla on vikatilanteita varten useita öljysäiliöitä, joiden öljy riittää turvaamaan sähköt normaalitilanteessa 3–4 vuorokaudeksi.

Jos säiliöt olisivat täynnä, riittäisi sähköä pidempäänkin. Öljyä ei kuitenkaan varastoida säiliöissä enempää, jottei se vanhene. Sairaalan sopimuskumppani toimittaa lisää öljyä vuorokauden sisällä tilauksesta.

”Voisimme toimia varavoimalla periaatteessa viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.”

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullisuus elää ja kehittyy ajassa

Lue lisää
Ajankohtaista

Yhdenvertaisuus vaatii tekoja

Lue lisää
Ajankohtaista

Sesongin suosikkipasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kanihypyn sanansaattajat: ”Kanitkin kaipaavat elämäänsä liikettä!”

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää
Ajankohtaista

Kasvua kovalla työllä

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesäloma kännykästä

Lue lisää