Terveys on turvattu sähkökatkon aikanakin

Vaasan keskussairaalassa potilaan ei tarvitse huolehtia sähkökatkoista. Vaikka koko kaupunki olisi pimeänä, toimisivat tärkeät sairaalalaitteet silloinkin.

Aiheuttavatko sähkökatkot vaaran potilaille?

Vaasan keskussairaalaan voi tulla sähkökatko, jos esimerkiksi sähköä siirtävä maakaapeli kaivetaan vahingossa poikki työmaalla jossain päin kaupunkia. Sähkökatko ei kuitenkaan aiheuta vaaratilanteita potilaille.

Sairaalan sähköjärjestelmä on suunniteltu niin, että tärkeimmät hoidolliset laitteet, kuten hengityskone tai valot leikkaussalissa, eivät jää koskaan ilman sähköä.

”Jos kirurgi suorittaa leikkausta sähkökatkon aikana, hän ei huomaa katkoa kuin vasta kahvihuoneessa, kun kahvi onkin kylmää”, Vaasan keskussairaalan sähkökäytön johtaja Toni Ahola kertoo.

Miten sähkönsaanti on turvattu?

Vaasan keskussairaala on liitetty Vaasan Sähköverkon keskijänniteverkkoon kolmen liityntäpisteen kautta. Jos yksi liityntäpisteistä vikaantuu, sähkönsaanti voidaan turvata kahden muun liityntäpisteen kautta.

Keskijännite muunnetaan sähkölaitteille sopivaan 230 volttiin sairaalan omissa muuntamoissa.

Niitä on kuusi kappaletta erillisissä rakennuksissa. Yksi muuntamo sisältää kaksi muuntajaa. Jos toinen vikaantuu, muuntamo toimii myös vain yhden muuntajan varassa.

”Yksi muuntaja voisi sähköistää lähes sata sähkölämmitteistä omakotitaloa.”

Sähkökatkon sattuessa sairaalan niin kutsuttu normaalisähköverkko on poissa pelistä. Silloin käyttöön otetaan varavoimaverkko ja akkujen varassa toimiva UPS-verkko eli häiriötön sähkönsyöttö.

Sähköä tuottavat varavoimageneraattorit käynnistyvät automaattisesti ja syöttävät sähköä varavoimaverkkoa pitkin tärkeimpiin hoidollisiin laitteisiin. Tämä kattaa noin puolet sairaalan sähköverkosta.

Varavoimaa syötetään sähkölaitteille viimeistään 15 sekunnin kuluttua sähkökatkon alkamisesta.

”Ennen kuin varavoima ehtii päälle, UPS-verkko pitää sähköt taukoamatta päällä sille osalle laitteita, jotka ylläpitävät elämää. Tällaisia ovat esimerkiksi hengityskone ja sydänvalvontalaite.”

Kuinka pitkäksi aikaa varavoima riittää?

Sairaalan varavoimageneraattorit toimivat dieselöljyllä. Vaasan keskussairaalalla on vikatilanteita varten useita öljysäiliöitä, joiden öljy riittää turvaamaan sähköt normaalitilanteessa 3–4 vuorokaudeksi.

Jos säiliöt olisivat täynnä, riittäisi sähköä pidempäänkin. Öljyä ei kuitenkaan varastoida säiliöissä enempää, jottei se vanhene. Sairaalan sopimuskumppani toimittaa lisää öljyä vuorokauden sisällä tilauksesta.

”Voisimme toimia varavoimalla periaatteessa viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.”

Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Eelis Rousu, yksi Vaasan Sähkö -stipendin saajista

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän viilein mocktail

Lue lisää
Vastuullisuus

Kodit kertaheitolla lämpimiksi puhtaalla lämmöllä

Lue lisää
Vapaalla

Viereisissä työhuoneissa kaksikymmentä vuotta

Lue lisää
Vapaalla

Veneilijät jakavat vastuuta

Lue lisää
Ajankohtaista

Innovaatiot synnyttävät hyvän kierrettä

Lue lisää
Kotona

Villinä kasveihin

Lue lisää
Energianeuvonta

Muuttunut markkina tuo muutoksia sähkösopimuksiin

Lue lisää
Vastuullisuus

Sujuvaa arkea ja ilmastosäästöjä

Lue lisää
Energianeuvonta

Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Lue lisää
Vastuullisuus

Vastuullinen sähköauton latauslaite on kehitetty ekologisuus edellä

Lue lisää