Juurileivän asialla

Vaasalaisessa käsityöläisleipomo Mjöli Bakeryssa leivotaan juurevaa leipää luomujauhoista suurella sydämellä, laadusta tinkimättä.

Reilun vuoden verran Eva Marttilan työpäivät ovat alkaneet omassa Mjöli Bakery -leipomossa leipäjuuren seurassa. Leipäjuuri on leipomon henki ja sydän – ilman sitä ei Mjöli Bakeryssä synny leipiä myytäväksi.

Vaikka leipomo on melko uusi, leipäjuuri on ehtinyt jo teini-ikään. Se on ajalta, jolloin Marttila kiinnostui hapanjuurileivonnasta. Vuosia hän piti hapanjuurta elossa kotonaan, mutta nyt juuri on päässyt tositoimiin Mjöli Bakeryssä.

”Hapanjuuri elää koko ajan. Siksi sen kanssa leipominen ja eläminen on niin mukavaa ja mielenkiintoista. On aina jännittävää ottaa leivät ulos uunista ja nähdä, tuliko tänään hyvää leipää, onnistuinko. Joskus saattaa tulla vähän liian hapanta. Iloitsen siis joka kerta, kun onnistun.”

Leipiä paistuu Mjöli Bakeryn kiviuunissa kuutena päivänä viikossa maanantaista lauantaihin. Tarjolla on aina vaihtuva kattaus leipiä ja muita tuotteita. Maanantai on osoittautunut yllättävän suosituksi päiväksi: leipomon ovi käy silloin lähes yhtä tiuhaan kuin perjantaisin. Kanta-asiakkaat ovat jo oppineet, että maanantaisin on tarjolla sataprosenttista kaura- ja ruisleipää ja lauantaisin suosittua perunarieskaa.

”Viikonlopuksi toki ostetaan paljon ja satsataan leipään, mutta ihanaa, että myös arkena.”

Luomua ja paikallista

Mjöli Bakeryn esikuvia ovat ruotsalaiset käsityöläisleipomot, joissa tehdään kaikki alusta alkaen itse, raaka-aineita ja prosesseja arvostaen sekä aikaa säästelemättä. Mjöli Bakeryssä leivät leivotaan käsityönä. Jauhoina käytetään pääasiassa kivijauhettuja luomujauhoja, jotka tulevat Annagårdenin perhetilalta Uusikaarlepyyn Pensalasta.

”Haluan käyttää lähellä tuotettuja paikallisia, hyviä raaka-aineita. Leivon myös leipää paikallisille yrityksille, kuten Hejm- ja 1h+k-ravintoloille sekä Astor-hotellille.”

Työntekijätkin tulevat läheltä. Ensimmäisen vuoden Eva Marttilan apuna leipomossa oli välivuotta viettänyt Julia-tytär. Nyt hän on lähtenyt Aasiaan, ja Marttila palkkasi ammattileipurin itselleen työpariksi. Kiireapuna Mjöli Bakeryssa on välillä lisäksi 1–2 henkilöä. Omasta leipomosta kotikaupungissaan Vaasassa Marttila haaveili pitkään, ja sopivan liiketilan löytyminenkin kesti useamman vuoden.

”Onneksi lopulta löysin tämän tilan keskustasta. Tässä oli ollut leipomo jo aikaisemmin, joten suuria ja kalliita viranomaisten vaatimia muutostöitä ei tarvinnut tehdä.”

Palkitut leivät

Eva Marttila on koulutukselta leipurikondiittori ja kondiittorimestari. Hän inspiroituu leipomisesta edelleen joka päivä.

”Olen erittäin utelias kaiken sen suhteen, mitä alalla tapahtuu. Matkustan usein Tukholmaan tai muualle Ruotsiin haistelemaan alan tuulia. Käyn messuilla ja teen leipomokierroksia, maistelen ja tuon ideoita omaan leipomooni.”

Ideoista onkin jalostunut herkullisia ja myös palkittuja leipiä. Syksyllä 2022 Mjöli Bakery nappasi artesaaniruoan SM-kilpailuissa kultaa Mjölis lingonlimpa -puolukkalimpulla ja pronssia Ekgårdens kryddtunnbröd -leivällä. Moffas kafferåg -ruisleipä oli herkullisuudessaan myös pronssin arvoinen ruishapanleipä-kategoriassa.

Mjöli Bakeryn ensimmäinen kokonainen vuosi on ollut työntäyteinen mutta menestyksekäs. Millainen leipomo on kahden vuoden kuluttua?

”Minulla on monia tulevaisuuden suunnitelmia, mutta ne ovat vielä salaisuuksia. Kehitän yritystä ja toivon, että Mjöli Bakery on elossa ja voi hyvin kuten hapanjuureni.”

Teksti: Elisa Ojala
Kuvat: Simone Åbacka

Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää