Kannattaako valita 6 kk vai 24 kk sopimus – asiantuntija suosittelee

Sähkön hinta heilahtelee markkinoiden mukana, ja oman kodin energiankulutus voi vaihdella vuodenaikojen ja elämäntilanteen mukaan. Tämän vuoksi sähkösopimuksen valinta voi tuntua haastavalta. Kaksi yleistä vaihtoehtoa ovat 6 ja 24 kuukauden määräaikaiset sopimukset. Kumpi sitten kannattaa valita? Vertaillaanpa vaihtoehtoja.

Kuuden kuukauden määräaikainen sopimus – joustavuutta ja mahdollisuuksia

Hyödyt:

  • Joustavuus: Lyhyempi sopimus antaa mahdollisuuden reagoida markkinoiden muutoksiin nopeammin. Jos sähkön hinta laskee, voit uusia sopimuksesi edullisemmin ehdoin.
  • Edullisempi hinta: Kesäajan hinta on edullisempi lyhyemmässä sopimusjaksossa.

Huonot puolet:

  • Epävarmuus: Sähkön hinnan nousu sopimuskauden aikana voi tarkoittaa korkeampaa energiahintaa syksyllä, kun on seuraavaksi uusimassa sopimusta.
  • Vaiva: Usein uusittava sopimus tarkoittaa, että joudut säännöllisesti perehtymään tarjouksiin.

Kuuden kuukauden sopimus sopii erityisesti niille, jotka seuraavat aktiivisesti sähkömarkkinoita ja haluavat hyödyntää mahdolliset hintojen laskut. Se on myös hyvä vaihtoehto, jos asut tilapäisessä asunnossa kesän ajan.

24 kuukauden määräaikainen sopimus – vakautta ja ennakoitavuutta

Hyödyt:

  • Hintavakaus: Pidempi sopimus suojaa hintojen nousulta sopimuskauden aikana, mikä tekee talouden suunnittelusta helpompaa.
  • Vähemmän vaivaa: Kun sopimus on tehty, et joudu murehtimaan sähkösopimuksesta seuraavaan kahteen vuoteen.

Huonot puolet:

  • Jäykkyys: Jos markkinahinnat laskevat, olet silti sidottu korkeampaan hintaan koko sopimuskauden ajan.

Kahden vuoden sopimus on ihanteellinen, jos arvostat taloudellista vakautta ja ennustettavuutta. Se sopii erityisesti perheille ja niille, jotka haluavat välttää sähkön hinnan vaihteluiden aiheuttamaa stressiä.

Sähkösopimusten hinnat juuri nyt

Näin neuvoo energia-alan asiantuntija

”Energia-alan asiantuntijana suosin itse pörssisähköä, sillä minun on helppo optimoida kotini energiankulutus pörssisähkön edullisille tunneille. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ja pörssisähkön käyttö voi tuntua vaivalloiselta,” toteaa Henri Torsti, Vaasan Sähkön Energiapäällikkö.

”Kahden vuoden määräaikainen sopimus on nyt hyvällä hintatasolla verrattuna lähihistorian hintoihin. Etenkin aurinkopaneeleja käyttäville 24 kk sopimus tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon: kesällä aurinkopaneelit kattavat suuren osan energiankulutuksesta, ja talven hintataso on kohtuullinen.”

Kukkarossa näkyvä ero on kesäkaudella pieni

Kesäkaudella sähkönkulutus on talvea vähäisempää, joten edullisemman sähkösopimuksen vaikutus kokonaiskustannuksiin jää pieneksi.

Esimerkiksi 1.4.–30.9. välisenä aikana 2 720 kWh:n kulutuksella 6 kk sopimus maksaisi kokonaisuudessaan 214,90 € ja 24 kk sopimus 225,78 €.

Näin ollen kesäajan kulutuksessa kahden vuoden sopimus tulee maksamaan noin 11 euroa enemmän kuin kuuden kuukauden sopimus. Tällainen kulutus on esimerkiksi omakotitalossa, jossa vuosikulutus on 10 000 kWh/vuodessa.

Tämä tarkastelujakso osoittaa, että lyhyempi sopimus voi tulla hieman edullisemmaksi. Koska sähkön hintaa on vaikea ennustaa pitkälle tulevaisuuteen, ei voida varmuudella sanoa, kumpi sopimus lopulta tarjoaa paremman diilin. ”Jos sähkön hinta nousee kesän aikana, kesän säästöt voivat nopeasti haihtua, kun energiankulutus kasvaa talvea kohti,” pohtii Torsti.

Omakotitalossa sähkönkulutus on vuoden aikana keskimäärin 10 000 kWh/vuodessa.

Energian vuosikulutus omakotitalossa

 

*hinnat otettu Vaasan Sähkön verkkosivuilta 1.4.2024. Laskelmassa ei ole huomioitu perusmaksuja.

Tutustu kaikkiin sähkösopimuksiin.