Lahjomaton tekoäly mittasi – tässä on liikuttavin suomalainen rakkausbiisi!

Mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkausbiisi? Kysymys on kiehtonut vuosia ja eri mediat ovat vuorollaan etsineet siihen vastausta kysymällä asiasta lukijoiltaan. Vastauksia on saatu tuhansittain, mutta joka kerta tulos on ollut eri. 

Vaasan Sähkö on mitannut muun muassa ihmisten, ihmisen ja eläimen sekä fanin ja fanitettavan välistä rakkautta. Nyt päätimme lopultakin selvittää, mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkausbiisi mittaamalla ihmisten tunnereaktioita eri kappaleisiin. 

Aluksi kokosimme aiemmista kyselyistä listan TOP-kappaleista. Nämä kappaleet soitettiin koehenkilöille mahdollisimman neutraalissa tilassa ja tilanteessa, samoissa valaistus- ja ääniolosuhteissa. Kun koehenkilöt kuuntelivat kappaleita luurit korvillaan, videokamera seurasi ja taltioi heidän jokaisen liikkeensä ja ilmeensä. Sitten päästettiin tekoäly irti. 

“Tutkimusmenetelmänä käytettiin saksalaisen Tawnyn palvelua, jossa algoritmi analysoi videolta ihmisen tunnetiloja muun muassa tunteiden vahvuuden, tunnearvon ja kasvojen väriin perustuen sydämen sykevaihtelun avulla. Tässä mittauksessa painotimme tunnearvoa”, mittaustieteen tohtori, rakkausasiantuntijamme Pekko Vehviläinen kertoo.

Tekoäly antoi lahjomattoman ja kylmän mielipiteettömän datansa, jonka jälkeen kappaleet pisteytettiin maailman suurimman laulukilpailun, Euroviisujen käyttämällä pistelaskujärjestelmällä. Kunkin koehenkilön kohdalla ensimmäinen sija toi 12 pistettä, toinen sija 10 pistettä, kolmas sija 8 pistettä ja seuraavat 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. 

“Tunteet sähköistävät kropan”

Selvän voiton vei Kirkan klassikkokappale Surun pyyhit silmistäni. Toiseksi tuli J. Karjalaisen Hän ja kolmanneksi Rauli Badding Somerjoen Paratiisi. Itse asiassa Paratiisi sai eniten ensimmäisiä sijoja, mutta kun kokonaispisteet laskettiin, se sijoittui pronssille.

Hyvin lähelle pronssia sijoittui kärjen iältään nuorin kappale, neljänneksi tullut Lauri Tähkän Morsian

“Musiikilla on mieletön voima synnyttää erilaisia tunteita. Meille tämä on ollut tutkimusmatka siihen, millä kaikilla tavoin rakkaus ja tunteet näkyvät ihmisen kehossa. Vaikka rakkauden mittaamiseen sähköimpulsseina tulee suhtautua leikkimielisesti, viimeistään liikuttavimman suomalalaisen rakkausbiisin etsiminen tekoälyn avulla osoitti, että tunteet saavat ihmisen kropan sähköistymään. Tästä puuttuu enää oikeastaan se, että mittaisimme kuinka monta omakotitaloa suomalaisten välittämä rakkausenergia sähköistäisi”, Vaasan Sähkon viestintäpäällikkö Mikaela Jussila nauraa.

Tulokset ja pistemäärät:

  1. Surun pyyhit silmistäni, Kirka, 96 pistettä
  2. Hän, J. Karjalainen, 84 pistettä 
  3. Paratiisi, Rauli Badding Somerjoki, 78 pistettä 
  4. Morsian, Lauri Tähkä, 73 pistettä 
  5. Oikeesti, Finlanders, 69 pistettä 
  6. Aamu, Pepe Willberg, 65 pistettä 
  7. Kaksi puuta, Juha Tapio, 64 pistettä 
  8. Kun katsoit minuun, Anna Eriksson, 61 pistettä 
  9. Rakkauslaulu, Johanna Kurkela, 49 pistettä 
  10. Romanssi, Leif Wagner, 36 pistettä

Rakkaus on sähköä

Intohimomme sähköä kohtaan johdatti ajatuksemme suuren kysymyksen äärelle: kuinka ihmisen kropassa kulkeva sähkö näkyy ja tuntuu tunteikkaissa tilanteissa. Asiantuntijamme mittaustieteiden tohtori Pekko Vehviläinen kertoo, kuinka todistimme, että Rakkaus on Sähköä.

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää