Lahjomaton tekoäly mittasi – tässä on liikuttavin suomalainen rakkausbiisi!

Mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkausbiisi? Kysymys on kiehtonut vuosia ja eri mediat ovat vuorollaan etsineet siihen vastausta kysymällä asiasta lukijoiltaan. Vastauksia on saatu tuhansittain, mutta joka kerta tulos on ollut eri. 

Vaasan Sähkö on mitannut muun muassa ihmisten, ihmisen ja eläimen sekä fanin ja fanitettavan välistä rakkautta. Nyt päätimme lopultakin selvittää, mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkausbiisi mittaamalla ihmisten tunnereaktioita eri kappaleisiin. 

Aluksi kokosimme aiemmista kyselyistä listan TOP-kappaleista. Nämä kappaleet soitettiin koehenkilöille mahdollisimman neutraalissa tilassa ja tilanteessa, samoissa valaistus- ja ääniolosuhteissa. Kun koehenkilöt kuuntelivat kappaleita luurit korvillaan, videokamera seurasi ja taltioi heidän jokaisen liikkeensä ja ilmeensä. Sitten päästettiin tekoäly irti. 

“Tutkimusmenetelmänä käytettiin saksalaisen Tawnyn palvelua, jossa algoritmi analysoi videolta ihmisen tunnetiloja muun muassa tunteiden vahvuuden, tunnearvon ja kasvojen väriin perustuen sydämen sykevaihtelun avulla. Tässä mittauksessa painotimme tunnearvoa”, mittaustieteen tohtori, rakkausasiantuntijamme Pekko Vehviläinen kertoo.

Tekoäly antoi lahjomattoman ja kylmän mielipiteettömän datansa, jonka jälkeen kappaleet pisteytettiin maailman suurimman laulukilpailun, Euroviisujen käyttämällä pistelaskujärjestelmällä. Kunkin koehenkilön kohdalla ensimmäinen sija toi 12 pistettä, toinen sija 10 pistettä, kolmas sija 8 pistettä ja seuraavat 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. 

“Tunteet sähköistävät kropan”

Selvän voiton vei Kirkan klassikkokappale Surun pyyhit silmistäni. Toiseksi tuli J. Karjalaisen Hän ja kolmanneksi Rauli Badding Somerjoen Paratiisi. Itse asiassa Paratiisi sai eniten ensimmäisiä sijoja, mutta kun kokonaispisteet laskettiin, se sijoittui pronssille.

Hyvin lähelle pronssia sijoittui kärjen iältään nuorin kappale, neljänneksi tullut Lauri Tähkän Morsian

“Musiikilla on mieletön voima synnyttää erilaisia tunteita. Meille tämä on ollut tutkimusmatka siihen, millä kaikilla tavoin rakkaus ja tunteet näkyvät ihmisen kehossa. Vaikka rakkauden mittaamiseen sähköimpulsseina tulee suhtautua leikkimielisesti, viimeistään liikuttavimman suomalalaisen rakkausbiisin etsiminen tekoälyn avulla osoitti, että tunteet saavat ihmisen kropan sähköistymään. Tästä puuttuu enää oikeastaan se, että mittaisimme kuinka monta omakotitaloa suomalaisten välittämä rakkausenergia sähköistäisi”, Vaasan Sähkon viestintäpäällikkö Mikaela Jussila nauraa.

Tulokset ja pistemäärät:

  1. Surun pyyhit silmistäni, Kirka, 96 pistettä
  2. Hän, J. Karjalainen, 84 pistettä 
  3. Paratiisi, Rauli Badding Somerjoki, 78 pistettä 
  4. Morsian, Lauri Tähkä, 73 pistettä 
  5. Oikeesti, Finlanders, 69 pistettä 
  6. Aamu, Pepe Willberg, 65 pistettä 
  7. Kaksi puuta, Juha Tapio, 64 pistettä 
  8. Kun katsoit minuun, Anna Eriksson, 61 pistettä 
  9. Rakkauslaulu, Johanna Kurkela, 49 pistettä 
  10. Romanssi, Leif Wagner, 36 pistettä

Rakkaus on sähköä

Intohimomme sähköä kohtaan johdatti ajatuksemme suuren kysymyksen äärelle: kuinka ihmisen kropassa kulkeva sähkö näkyy ja tuntuu tunteikkaissa tilanteissa. Asiantuntijamme mittaustieteiden tohtori Pekko Vehviläinen kertoo, kuinka todistimme, että Rakkaus on Sähköä.

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkön hinta on kuuma aihe Suomessa ja maailmalla – mistä on kyse? Asiantuntijamme vastaa

Lue lisää
Kotona

Sähköauton latauspiste taloyhtiöön – 5 vinkkiä fiksuun hankintaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Myrskytuhoja vähennetään ennakoimalla

Lue lisää
Ajankohtaista

Vähemmän lämpöä harakoille: 5 vinkkiä lämpöhävikin pienentämiseen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähköalalla kaivataan monenlaista osaamista

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Uunissa paahdetut mehevät päärynät

Lue lisää
Ajankohtaista

Kajaanin supertietokone auttaa tiedemaailmaa

Lue lisää
Ajankohtaista

Ratkaisu maailman jäteongelmaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Neuloosin pauloissa

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpö vs. maalämpö – Kumpi lämmitysratkaisu yritykseen?

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Mistä on energia-alan tulevaisuuden osaajat tehty?

Lue lisää
Ajankohtaista

Intohimona jättikasvisharrastus: ”Suurimmat kurpitsat kuljetetaan kilpailuissa puntarille nosturilla!”

Lue lisää