1. Suunnittele mökki tarkkaan
Haasta mökkivalmistajasi suunnittelijan ammattitaito. Vaikka neliöitä on vähän, kuutioita voi olla paljon. Esimerkiksi nukkumaparvi vapauttaa alakerran tilan yhteiseen oleskeluun. Riittääkö sisälle minikeittiö, sillä eikös kesällä kokata kesäkeittiössä ulkona?
2. Vähennä tavaraa
Minimökkeilyssä saa päästää sisäisen minimalistinsa, funktionalistinsa tai konmarittajansa eli tavarankarsijansa irti. Kaikella tavaralla pitää olla tehtävä, somisteita ei pikkumökkiin mahdu. Valitse tavarat kriittisesti, vain ihan välttämättömimmät. Kuinka vähillä astioilla pärjää? Sänkyhän voisi ehkä olla myös sohva ja penkki myös säilytyslaatikko? Voiko taittopöydän nostaa seinälle?
3. Älä unohda ekologisuutta
Minimökeistä haetaan usein ekologisuutta. Mökin rakentaminen ei vaadi suuria perustuksia, mökkitontti saa olla luonnontilassa. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja tekniikat kehittyneet, ja monella mökillä tarvittava sähkö saadaan jo paneeleista. Niiden käyttöönotto kannattaa huomioida jo mökin suunnitteluvaiheessa.
4. Luo valolla tilaa
Älä pihistele suunnitteluvaiheessa ikkunoiden koossa tai määrässä. Kauniisti kulkeva valo tekee pienestä tilasta isomman tuntuisen. Muista laittaa ikkuna myös parvelle.
5. Käytä jokainen kolo hyödyksi
Vakiokaapistot ovat minimökkiin harvoin hyvä ratkaisu, joten suosi mittatilauskaappeja. Esimerkiksi parven portaiden alle voi rakentaa kaapiston.
Teksti: Sirkku Saariaho