Yhteistuumin eteenpäin

Hans-Alexander Öst kävi tapaamassa yrittäjiä, joiden osalta energiakriisin vaikutukset ovat pahimmillaan katastrofaaliset. Alla Öst avaa kirjoituksessaan tällaisten tapaamisten tärkeyttä, vaikka kaikkia vastauksia ei olisikaan antaa.

Energiakriisi, sähkökaaos, sähköpula. Nykytilanne on vaikea riippumatta siitä, miten me siitä puhumme. Energia-alalla toimiminen on ollut vähintäänkin haastavaa vallitsevassa tilanteessa. Sähkövaje koskee meitä kaikkia, ja siksi onkin hyvä olla tietoinen siitä, mitä tämän koko yhteiskunnalle tärkeän – ja usein itsestään selvän – hyödykkeen puute tarkoittaa.

Omallakin seudullamme käytävä julkinen keskustelu on suora ja välitön seuraus tilanteesta, joka on syntynyt Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta ja sen seurauksista Euroopan energiamarkkinoilla.

Täällä Vaasan Sähköllä saamme useinkin tavata asiakkaitamme erilaisissa tilanteissa. Kuluneena syksynä nämä kohtaamiset ovat olleet meille tärkeämpiä kuin koskaan. Kaikki käytävät keskustelut eivät näy sosiaalisen median kanavissa tai mielipidekirjoituksissa.

Haluaisin kertoa yhdestä syksyn asiakastapaamisista. Kyseessä on yksi asiakasryhmä, jonka huoli tulevasta on suuri, ja ymmärrän sen hyvin. Sain kahtena iltana joitain viikkoja sitten tavata maatalous- ja kasvihuoneyrittäjiä Pohjanmaan rannikkoseudulta Vöyristä Närpiöön paikallisen ammattiliitto ÖSP:n tilaisuudessa.

Kiitollisuus on aina se tunne, mikä jää näistä tapaamisista, joissa saan käydä rakentavia ja ratkaisuihin tähtääviä keskusteluita pohjalaisten kanssa. Tässä tilanteessa keskustelun tärkeyttä alleviivasi energiakriisin kyseiselle alalle aiheuttamat poikkeukselliset haasteet, jotka luovat suurta huolta tulevaisuudesta.

Mietin, että usein juurikin he, jotka eivät osallistu julkiseen keskusteluun, ovat niitä, joiden avuntarve on suurin. Silloin on erityisen tärkeää, että taustalla on ÖSP:n kaltaisia organisaatioita, jotka ymmärtävät asian vakavuuden ja voivat nostaa yhteiset haasteet esille.

Moni yrittäjä ilmaisi huolensa talven korkeista hinnoista. Tämä huoli korostuukin kasvihuoneyrittäjissä, joilla energiankulutus on talvella erityisen suurta. Moni heistä pohtii parhaillaan, voivatko he ylipäätään tuottaa mitään talvikuukausien aikana. Osa on joutunut lomauttamaan henkilöstöään.

Yrittäjät halusivat muun muassa tietää, miksi sähköntuonti Suomeen aina näyttää vakaalta, ja mitä oikein kylmät talvipäivät tuovat mukanaan.

Sähköntuonti Suomeen riippuu markkinahinnasta. Kun ostaminen on halvempaa, käytetään sitä oman kotimaisen tuotannon tasapainottajana. Keskustelimme myös aurinkopaneeleista ja tuulivoimasta, pohdimme huomisen energiamarkkinaa ja mitä lisäarvoa on tuotekehityksestä.

Kaikkia vastauksia minulla ei ollut, mutta silti tuntui siltä, että jollain tapaa pääsimme yhteistuumin eteenpäin.

Meidän on opittava elämään sen kanssa, että tämän talven energiamarkkina on ailahteleva ja ennalta arvaamaton. EU:n tasolla tehtävät päätökset, sateen määrä ja lämpötilan vaihtelut, Olkiluoto 3:n tuotanto – ne kaikki vaikuttavat osatekijöinä hintaan, jonka joudumme maksamaan sähköstä. Siksi onkin tärkeää, että me haastavassa tilanteessa voimme kohdata ja keskustella vaikeasta asiasta, tunnistaa omat roolimme ja vastuumme, ja yhdessä pyrkiä löytämään ratkaisuja.

Hans-Alexander Öst, Sähkökaupan johtaja

Ajankohtaista

Nelli ja Saku ovat tämän kevään Vaasan Sähkö -stipendiaatteja

Lue lisää
Energianeuvonta

Mitä eroa on eri mittaustavoilla ja mikä mittaustapa on minulle sopivin?

Lue lisää
Ajankohtaista

Helppoja ja kestäviä valintoja yrityksille: Gina Tricot valitsi vihreän sähkön kaikkiin liikkeisiinsä Suomessa

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Kesä 2023

Lue lisää
Havaintoja

Sähkön hintasuojaukset: keinottelua markkinoilla vai systemaattista riskienhallintaa?

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähköauton latauspiste omakotitaloon – 4 vinkkiä onnistuneeseen hankintaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Nostalgia pitää ottaa vakavasti

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähkösopimus yritykselle

Lue lisää
Ajankohtaista

Vanhojen autojen lumoissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Aurinkosähköä omaan käyttöön nyt myös taloyhtiöissä

Lue lisää
Ajankohtaista

Asiakkaat janoavat tietoa sähköasioista

Lue lisää
Ajankohtaista

Juurileivän asialla

Lue lisää