Yhteistuumin eteenpäin

Hans-Alexander Öst kävi tapaamassa yrittäjiä, joiden osalta energiakriisin vaikutukset ovat pahimmillaan katastrofaaliset. Alla Öst avaa kirjoituksessaan tällaisten tapaamisten tärkeyttä, vaikka kaikkia vastauksia ei olisikaan antaa.

Energiakriisi, sähkökaaos, sähköpula. Nykytilanne on vaikea riippumatta siitä, miten me siitä puhumme. Energia-alalla toimiminen on ollut vähintäänkin haastavaa vallitsevassa tilanteessa. Sähkövaje koskee meitä kaikkia, ja siksi onkin hyvä olla tietoinen siitä, mitä tämän koko yhteiskunnalle tärkeän – ja usein itsestään selvän – hyödykkeen puute tarkoittaa.

Omallakin seudullamme käytävä julkinen keskustelu on suora ja välitön seuraus tilanteesta, joka on syntynyt Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta ja sen seurauksista Euroopan energiamarkkinoilla.

Täällä Vaasan Sähköllä saamme useinkin tavata asiakkaitamme erilaisissa tilanteissa. Kuluneena syksynä nämä kohtaamiset ovat olleet meille tärkeämpiä kuin koskaan. Kaikki käytävät keskustelut eivät näy sosiaalisen median kanavissa tai mielipidekirjoituksissa.

Haluaisin kertoa yhdestä syksyn asiakastapaamisista. Kyseessä on yksi asiakasryhmä, jonka huoli tulevasta on suuri, ja ymmärrän sen hyvin. Sain kahtena iltana joitain viikkoja sitten tavata maatalous- ja kasvihuoneyrittäjiä Pohjanmaan rannikkoseudulta Vöyristä Närpiöön paikallisen ammattiliitto ÖSP:n tilaisuudessa.

Kiitollisuus on aina se tunne, mikä jää näistä tapaamisista, joissa saan käydä rakentavia ja ratkaisuihin tähtääviä keskusteluita pohjalaisten kanssa. Tässä tilanteessa keskustelun tärkeyttä alleviivasi energiakriisin kyseiselle alalle aiheuttamat poikkeukselliset haasteet, jotka luovat suurta huolta tulevaisuudesta.

Mietin, että usein juurikin he, jotka eivät osallistu julkiseen keskusteluun, ovat niitä, joiden avuntarve on suurin. Silloin on erityisen tärkeää, että taustalla on ÖSP:n kaltaisia organisaatioita, jotka ymmärtävät asian vakavuuden ja voivat nostaa yhteiset haasteet esille.

Moni yrittäjä ilmaisi huolensa talven korkeista hinnoista. Tämä huoli korostuukin kasvihuoneyrittäjissä, joilla energiankulutus on talvella erityisen suurta. Moni heistä pohtii parhaillaan, voivatko he ylipäätään tuottaa mitään talvikuukausien aikana. Osa on joutunut lomauttamaan henkilöstöään.

Yrittäjät halusivat muun muassa tietää, miksi sähköntuonti Suomeen aina näyttää vakaalta, ja mitä oikein kylmät talvipäivät tuovat mukanaan.

Sähköntuonti Suomeen riippuu markkinahinnasta. Kun ostaminen on halvempaa, käytetään sitä oman kotimaisen tuotannon tasapainottajana. Keskustelimme myös aurinkopaneeleista ja tuulivoimasta, pohdimme huomisen energiamarkkinaa ja mitä lisäarvoa on tuotekehityksestä.

Kaikkia vastauksia minulla ei ollut, mutta silti tuntui siltä, että jollain tapaa pääsimme yhteistuumin eteenpäin.

Meidän on opittava elämään sen kanssa, että tämän talven energiamarkkina on ailahteleva ja ennalta arvaamaton. EU:n tasolla tehtävät päätökset, sateen määrä ja lämpötilan vaihtelut, Olkiluoto 3:n tuotanto – ne kaikki vaikuttavat osatekijöinä hintaan, jonka joudumme maksamaan sähköstä. Siksi onkin tärkeää, että me haastavassa tilanteessa voimme kohdata ja keskustella vaikeasta asiasta, tunnistaa omat roolimme ja vastuumme, ja yhdessä pyrkiä löytämään ratkaisuja.

Hans-Alexander Öst, Sähkökaupan johtaja

Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää