Kaukolämpö vs. maalämpö – Kumpi lämmitysratkaisu yritykseen?

Kaukolämpö vai maalämpö yritykseen? Lämmitysmuodon valinta yritykseen on tärkeä harkinnan paikka. Tässä 5 pointtia, joita kannattaa miettiä lämmitysratkaisua valitessa.

1) Yrityksen sijainti vaikuttaa lämmitysratkaisun valintaan

Kaukolämpö on kaupunkien ja taajamien lämmitysratkaisu

Jos yrityskiinteistö sijaitsee kaukolämpöverkon varressa, kannattaa kaukolämpöä harkita yrityksen lämmitysratkaisuksi. Se on edullinen, helppo ja toimintavarma lämmitystapa. Vaasan alueella yritykset voivat ostaa täysin päästötöntä vihreää kaukolämpöä.

Useimmissa taajamissa ja kaupungeissa on kaukolämpöverkko. Tarkista paikkakuntasi kaukolämpöyhtiöstä, onko yrityksesi verkon varressa. Vaasan alueen kaukolämpökartan näet tästä. Kysy halutessasi neuvoa Vaasan Sähkön asiakaspalvelusta.

Joskus kaukolämpöyhtiöt laajentavat verkkoa kysynnän mukaan.

”Jos yrityksen lämmöntarve on suurta tai jos alueelle ollaan rakentamassa useampia uusia liikekiinteistöjä ja asutusta, voi kaukolämpöverkon laajentaminen olla kannattavaa kaukolämpöverkkoyhtiölle ja asiakkaille”, Vaasan Sähkön kaukolämpöyksikön asiakaspalvelupäällikkö Håkan Bodö kertoo.

Kaukolämpö lämmittää liike- ja teollisuuskiinteistöt ja vastaa myös moniin muihin yritysten lämmöntarpeisiin.

”Kaukolämpö sopii kaikkialle, missä tarvitaan lämpöä. Sitä voidaan käyttää vesipuistojen tai pesuloiden veden tai jalkapallokenttien lämmittämiseen. Sitä voidaan hyödyntää myös teollisuuden prosesseissa, joissa tarvitaan lämpöä.”

Kaukolämpölinjan varressa kaukolämpöön liittyminen on helppoa:

  • Kaukolämpöyhtiö liittää kiinteistön kaukolämpöverkkoon ja asentaa asiakkaan tiloihin kaukolämpömittakeskuksen, jolla lämmönkulutusta seurataan.
  • Asiakas puolestaan tilaa LVI-suunnittelijalta lämmönvaihtimen mitoituksen. Sen perusteella LVI-urakoitsija hankkii lämmönvaihtimen ja asentaa sen. Esimerkiksi pieneen teollisuushalliin tarvittava lämmönvaihdin maksaa noin 6 000–10 000 euroa.
  • Kaukolämpö sopii kaikkiin kiinteistön lämmitystapoihin: vesikiertoiseen patterilämmitykseen, vesi- ja ilmalämmitykseen sekä ilmalämmitykseen.

Tarvitsetko kaukolämpöä Vaasan alueella? Pyydä tarjous tästä.

Maalämpö sopii haja-asutusalueelle

Jos kiinteistö sijaitsee haja-asutusalueella ja kaukana kaukolämpöverkosta, voi maalämpö olla fiksu valinta yritykseen.

Maalämpö on kiinteistökohtainen ratkaisu, jossa tontille porataan yksi tai useampi reikä, eli niin kutsuttu lämpökaivo. Joskus lämpöä kerätään myös lähelle maan pintaa asennetun vaakaputkiston avulla. Lämmön lähteenä toimii auringon energia, joka on varastoitunut kallioon, maaperään ja vesistöön. Lämpötila ei ole valmiiksi riittävän korkea, joten sitä nostetaan sähkökäyttöisen lämpöpumpun avulla.

Maalämpö lämmittää kiinteistön lämpöpattereissa tai lattialämmityksessä kiertävän veden ja käyttöveden.

Kaikkialle maalämpö ei sovellu. Esimerkiksi pohjavesialue voi olla este maalämpöjärjestelmän asennukselle.

”Varsinkin kaupunkialueilla pienet tontit tai liian lyhyt etäisyys toiseen lämpökaivoon voivat myös olla esteitä maalämpöjärjestelmän hankinnalle.”

Maalämmön soveltuvuudesta tontille kannattaa olla yhteydessä maalämpöratkaisuja myyvään yritykseen tai rakennussuunnittelijaan. Ratkaisua varten tarvitset myös toimenpideluvan kunnan rakennustoimesta.

2) Kaukolämpö vai maalämpö? Ota huomioon lämmitysratkaisun kustannukset

Kaukolämpöjärjestelmän alkuinvestointi on verraten edullinen

Kun yritys sijaitsee kaukolämpöverkon varrella, on kaukolämpöverkkoon liittyminen maalämpölaitteiston hankintaan ja asentamiseen verrattuna edullista. Bodö arvio, että investointikustannus maalämmössä on noin 2–3 kertainen kaukolämpöön verrattuna. Liittymiskustannukset vaihtelevat kaukolämpöyhtiöittäin.

”Kustannus lasketaan aina tapauskohtaisesti. Liittymismaksu riippuu yrityskiinteistön lämmönkulutuksesta, tehontarpeesta ja etäisyydestä kaukolämpöverkkoon, eli siitä, pitääkö meidän rakentaa uutta verkkoa.”

Kaukolämpöliittymän hinta-arviota varten voit olla suoraan yhteydessä Vaasan Sähkön asiakaspalveluun. Kiinteistön tehon tarve vaikuttaa liittymismaksun suuruuteen. Jotta saat tietää tehontarpeen, ole yhteydessä LVI-suunnittelijaan, joka laskee sen. Kun olet saanut suunnitelman, ota yhteys LVI-asentajaan, joka pyytää tarjouksen kaukolämmön lämmönvaihtimesta puolestasi.

Kaukolämmön käyttökustannukset ovat myös kohtuulliset. Kaukolämmöstä maksetaan kuukausittaista perusmaksua ja energiamaksua lämmönkulutuksen mukaan.

”Vaasan Sähkön kaukolämpö on sijoittunut hintavertailussa tavallisesti Suomen kymmenen edullisimman kaukolämpöyhtiön joukkoon.”

Katso Vaasan Sähkön kaukolämmön hinnat tästä.

Maalämmön alkuinvestointi on suuri mutta käyttökustannukset edulliset

Yleisesti maalämpöjärjestelmän hankintahintaa pidetään korkeana. Hinta vaihtelee kiinteistön koon ja lämmöntarpeen mukaan. Niistä riippuu, montako lämpökaivoa maaperään joudutaan poraamaan.

Alkuinvestoinnin jälkeen maalämpö mielletään usein ilmaiseksi lämmitysratkaisuksi. Bodö kuitenkin muistuttaa, että maalämpöpumpun käyttö vaatii sähköä, ja se maksaa.

”Tarkista maalämpölaitteistoin sähkönkulutus ja sähkön hinta, niin saat tietää maalämmön kulutushinnan.”

Joskus kaukolämmön ja maalämmön hybridiratkaisu on kustannustehokkain. Bodö kertoo, että esimerkiksi Osuuskauppa KPO päätyi hybridiratkaisuun Vaasan Liisanlehdon uudessa Prismassa.

Valtaosa lämmöstä tuotetaan maalämmöllä, ja sitä varten alueelle porattiin kymmeniä kalliolämpökaivoja.

”Loput lämmöntarpeesta päätettiin todennäköisesti kustannussyistä toteuttaa kaukolämmöllä sen sijaan, että lämpökaivoja olisi porattu tontille vielä lisää.”

Hybridiratkaisu valittiin, koska maalämpöpumppua voidaan käyttää paitsi tilojen lämmitykseen myös kylmän tuottamiseen kylmäaltaita varten. Samalla pumpulla laitteiden hukkalämpö voidaan hyödyntää tilojen lämmitykseen tai ladata kallioon, jos lämmitystarvetta ei ole vaikka kuumana kesäpäivänä.

Kaukolämpö on tulevaisuuden lämmitysratkaisu

asiantuntija listaa kehitysloikat

3) Haluatko yritykseen vihreää ja sertifioitua lämpöä?

Kaukolämpöä saa jo sataprosenttisesti vihreänä!

Kaukolämpöä puhdistetaan koko Suomessa kovaa vauhtia, jotta hallituksen asettamiin ilmastotavoitteisiin päästäisiin.

Kaukolämmön vihreys vaihtelee kaukolämpöyhtiöittäin. Esimerkiksi Vaasassa kaukolämpö on koko maan tasoon verraten puhdasta.

”Vaasan Sähkö on investoinut esimerkiksi jätteiden energiakierrätykseen ja Vaskiluodon suureen kalliolämpövarastoon, jotka puhdistavat kaukolämmön tuotantoa.”

Yritys voi myös ostaa Vaasan Sähköltä sataprosenttisesti vihreää kaukolämpöä valitsemalla Ilmastotakuu-tuotteen. Sillä on maailman suurimpiin sertifiointiyrityksiin lukeutuvan Kiwan sertifikaatti, joka tarkistetaan vuosittain. Tuote takaa, että yrityksen lämmityksen hiilijalanjälki on 0 g/kWh.

”Ilmastotakuu-tuotteelle on selkeästi kysyntää. Esimerkiksi alihankkijoilta vaaditaan usein, että ne käyttävät tuotannossaan vihreää energiaa.”

Kaukolämmön valinnalla on suurempikin yhteiskunnallinen vaikutus, sillä se mahdollistaa kokonaisten kaupunkien lämmöntuotannon puhdistamisen kerralla. Se on vastakohta kiinteistökohtaisille ratkaisuille, joissa lämpöä tuotetaan puhtaasti vain yksi kiinteistö kerrallaan. Ilmastokriisi etenee nopeasti, ja siksi tarvitaan nopeita ja suuren mittakaavan ratkaisuja, joilla päästään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Maalämpö on vihreää, kunhan yritys ostaa vihreää sähköä

Maalämpö lasketaan usein vihreäksi lämmitysratkaisuksi. Bodö kuitenkin muistuttaa, että maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, joten sähkön tuotantotapa vaikuttaa maalämmön vihreyteen.

”Jos maalämpöpumppua käytetään vihreällä sähköllä, vaikka Tuulisähköllä, on maalämpö siinä tapauksessa täysin päästötöntä energiaa.”

4) Ota huomioon lämmitysratkaisun huoltovapaus ja helppous

Kaukolämpö on vuosikymmeniä palveleva ja huoltovapaa ratkaisu

”Kaukolämpö on pitkäikäinen ratkaisu, jota ei juurikaan tarvitse huoltaa. Jopa neljäkymmentä vuotta vanhoja kaukolämpöjärjestelmiä on edelleen käytössä omakotitaloissa.”

Kaukolämpöjärjestelmä on myös helppo käyttää. Jos ongelmia ilmenee, et jää niiden kanssa yksin. Jos lämmitysjärjestelmän kanssa tulee kysymyksiä, asiakas saa useimmiten avun vain soittamalla kaukolämpöyhtiöön. Tarvittaessa ammattilaiset tulevat huoltokäynnille.

”Huoltokäyntejä tarvitaan harvemmin, eli ratkaisu on asiakkaalle siinäkin mielessä edullinen.”

Lisäksi mahdolliset verkkotason lämmönjakeluongelmat korjataan nopeasti, sillä kaukolämpövalvomo toimii 24/7 ja pitää huolen siitä, että asiakkaat saavat nauttia katkeamattomasta lämmöstä.

Pyydä tarjous kaukolämmöstä yritykseen

Maalämpölaitteisto on monimutkaisempi

Maalämpöjärjestelmä on Bodön mukaan kaukolämpöä monimutkaisempi käyttää, ja vikatilanteiden hoitaminen vaatiikin usein lämpöpumppujen ammattilaisen huoltokäynnin.

”Lämpökaivo ja maalämpöpumppu pitää mitoittaa oikein, ja niiden säätöjen täytyy olla kohdillaan, jotta maalämpölaitteisto toimii maksimihyötysuhteella. Näin suuresta investoinnista saa kannattavan.”

5) Lämmitysratkaisut kehittyvät

Kaukolämpö pääsee osaksi kehitysaskeleita automaattisesti

Kaukolämpöverkkoa on rakennettu Suomeen jo 50-luvulta saakka. Kaukolämpö ei silti missään nimessä ole mikään vanhanaikainen lämmitysratkaisu vaan päinvastoin. Kaukolämpöä kehitetään jatkuvasti energiatehokkaammaksi, ympäristöystävällisemmäksi ja älykkäämmäksi.

”Kun kaukolämmöntuotantoon tehdään suuria muutoksia, vaikkapa otetaan käyttöön lisää uusiutuvaa energiaa, vaikutukset ovat koko kaukolämpöverkon mittaiset ja kaikki asiakkaat saavat nauttia kehityksestä automaattisesti.”

Maalämpö vaatii oma-aloitteisuutta

Maalämpö taas on kiinteistökohtainen ratkaisu, jossa lämpöpumpun omistaja on vastuussa esimerkiksi oman maalämpölaitteiston päivittämisestä.

Ekohotelli valitsi uusiutuvan kaukolämmön: ”Ilmastotakuu on yritysasiakkaalle upea lisä”

Vaasalaisessa GreenStar-hotellissa pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän päästöjä. Siksi uuden hotellin lämmitysmuodoksi valittiin vihreä kaukolämpö. Vaasan Sähkön uusi Ilmastotakuu-lisäpalvelu takaa, että lämpö on tuotettu kokonaan uusiutuvilla energiamuodoilla.

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää