Pahat levät hyvään käyttöön

Espoolainen Origin by Ocean tuottaa haitallisista levistä ainesosia arkisiin tuotteisiin, kuten kosmetiikkaan. Sen tavoite on parantaa merten tilaa ja vähentää öljyn käyttöä kemianteollisuudessa.

IDEA: Uudistavaa toimintaa

Tiesitkö, että noin 80 prosenttia päivittäin käyttämistäsi tuotteista, kuten kosmetiikka, tekstiilit ja puhdistustuotteet, sisältää öljypohjaisia ainesosia? Ne voidaan kuitenkin korvata leväpohjaisilla raaka-aineilla, esimerkiksi suomalaisen Origin by Ocean -biojalostamon tuotteilla.

Yritys on kehittänyt jalostusprosessin, jossa levistä saadaan eristettyä ainesosia kemianteollisuuden tarpeisiin. Sillä on kuusi tuotetta, jotka sopivat eri tarkoituksiin: yksi esimerkiksi toimii UV-filtterinä kosmetiikassa, toisella on ihoa pehmentäviä vaikutuksia. Kolmas käy sakeuttaja-aineeksi niin tekstiiliteollisuuden painatuksiin kuin elintarvikkeisiin.

”Olemme maistelleet toimistolla elintarvikekemistimme tekemää vegaanista jäätelöä, jossa on käytetty omaa sakeuttaja-ainettamme”, kertoo yrityksen teknologia- ja investointijohtaja-aktivisti Annukka Tarvainen.

Aktivisti-sana työntekijöiden tittelissä kuvaa yrityksen halua tehdä hyvää ympäristölle.

Firma sai alkunsa, kun kemian tohtori ja ympäristöaktivisti Mari Granström näki sukellusreissulla omin silmin merten surkean tilan. Hän valjasti ammattitaitonsa merten hyväksi ja perusti Origin by Oceanin vuonna 2019.

”Mari on älyttömän innovatiivinen. Hän alkoi kehitellä ensimmäisiä tuotteitamme omassa keittiössään.”

Yritys ei ainoastaan pienennä kuluttajatuotteiden hiilijalanjälkeä, vaan myös kerää haitallisia leviä meristä ja taistelee näin rehevöitymistä vastaan sekä tukee merten biodiversiteettiä eli monimuotoisuutta. Toiminta on siis regeneratiivista eli uudistavaa, ei ainoastaan kestävää.

”Emme tee leväkasvattamoa esimerkiksi kalankasvattamon yhteyteen, vaan käytämme prosessissamme haitallista levää ja parannamme merten olosuhteita. Se on sitä aktivismia.”

VAIKUTUKSET: Ympäristö kiittää

Kesällä 2024 Origin by Ocean pilotoi sinilevän keräystä Itämerellä yhdessä Pidä saaristo siistinä ry:n kanssa. Yrityksellä on yhteistyökumppaneita myös Karibialla, missä nopeasti leviävä ja voimakkaan hajuinen sargassolevä on iso ongelma rannikkoseuduilla. Toiveissa on, että tulevaisuudessa yksittäiset toimijat eri puolilla maailmaa keräisivät ja toimittaisivat levää yrityksen käyttöön.

”Tarkoituksenamme on työllistää paikallisten yhteisöjen jäseniä investoimalla keräämiseen ja myöhemmin myös sijoittamalla jalostamoita lähelle raaka-aineen keräystä.”

Origin by Ocean ja Pidä Saaristo Siistinä ry pilotoivat sinilevän keruuta Itämerellä viime kesänä. Keruuseen käytettiin yhdistyksen roskienkeruuvenettä Roska-Roopea, joka kulkee aurinkovoimalla.

Origin by Ocean on tehnyt yhteistyöpilotteja usean kotimaisen yrityksen kanssa. Mukaan mahtuu toimijoita juoma-, hygieniatuote-, puhtaanapito- ja tekstiiliteollisuudesta.

”Marimekon kanssa meillä oli pilotoikokeilu, jossa tekstiilien painatuksessa käytettiin levästä erotettua sakeuttaja-ainetta synteettisen sakeuttajan sijasta.”

Samaa ainesosaa on käytetty myös Ole Hyvä -luonnonkosmetiikkabrändin Meri-tuotesarjassa parantamaan tuotteiden koostumusta. Kysyntää leväpohjaisille raaka-aineille riittää, sillä yhä useampi yritys haluaa pienentää kemikaalikuormaansa.

”Siihen vaikuttavat paitsi kuluttajien toiveet, myös teollisuuden kiristyvä sääntely.”

TULEVAISUUS: Kohti ulkomaita

Origin by Ocean suunnittelee ensimmäistä tehdastaan Suomeen. Sen strategiset tavoitteet ovat kuitenkin ulkomailla. Tavoitteena on suuren mittakaavan biojalostamoiden rakentaminen Karibialle ja Eurooppaan.

”Esimerkiksi Portugalissa haitalliset levät alkavat olla ongelma, kuten meillä täällä sinilevä.”

Tällä hetkellä rusko- ja sinilevät sopivat yrityksen jalostusprosessiin, mutta tuotekehitystä ja tutkimusta jatketaan.

”Tavoitteenamme on laajentaa levien kirjoa ja sitä, mitä niistä saadaan tuotettua.”

Teksti: Elina Vironen
Kuvat: Mari Lahti ja Origin by Ocean

Origin by Ocean

  • Vuonna 2019 perustettu biojalostusyritys, joka valmistaa kemianteollisuuteen kestäviä raaka-aineita haitallisista levistä.
  • Sen toimisto sijaitsee Espoossa, ja vuonna 2024 yritys työllistää 30 henkilöä Suomessa.
  • Yrityksellä on kaikille avoin koulutusohjelma ObO Academy, joka pyrkii sitouttamaan ihmisiä Itämeren haasteiden ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen. Koulutuksesta voi lukea lisää yrityksen nettisivuilla.
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää