
Kaukolämpöä hukkalämmöstä
Vaasalaisen Påttin jätevedenpuhdistamon pihamaalle on ilmestynyt uusi, ulkonäöltään aika eleetön harmaa rakennus. Sen sisuksissa on kuitenkin käynnistynyt prosessi, joka kerää puhdistetusta jätevedestä saatavat hukkalämmöt talteen. Jatkossa vaasalaiskodeista virtaava käyttövesi luovuttaa osan lämmöstään takaisin – kaukolämmön muodossa.
Hukkalämpölaitoksen optimaaliseen suorituskykyyn pääseminen vaatii vielä laitteiston hienosäätöä.
– Loppuvuoden aikana tehtiin lukuisia testiajoja ja säännöllinen kaukolämmön tuotanto laitoksella alkoi joulukuussa, kertoo hankepäällikkö Juha-Matti Karvala.
Karvala on tyytyväinen. Hän on juuri saanut esitellä laitoksen paikalliselle lehdistölle ja on silminnähden siitä innostunut.
– Odotukset kaukolämpötehon ja lämpötilatasojen osalta ovat korkealla, jopa korkeammalla kuin projektin alussa. Alkuvuoden aikana jatketaan vielä yhteistyötä päälaitetoimittajan kanssa ja näyttää siltä, että laitoksella voidaan tuottaa tulevaisuudessa enemmän lämpöä kuin alun perin ajateltiin.
Laitoksella talteen otettu hukkalämpö kattaa lähes 2 000 omakotitalon lämmöntarpeet, ja riittäisi näin ollen kaikkien Vaasan Sähkön kaukolämpöverkossa olevien omakotitalojen lämmitykseen.
Tietoa hankkeesta
- Hankeaika: tammikuu 2021–joulukuu 2023
- Investoinnin koko: 13 miljoonaa euroa
- Investointituet: Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki 1,9 miljoonaa euroa
- Laitoksen teho: 12 megawattia (MW)
- Lämpöenergian määrä: 50–60 gigawattituntia (GWh) vuosi
Kaukolämpö kehittyy huimaa vauhtia
Vaasan Sähkön kaukolämpöyksikössä on viime vuosien ajan käynyt kuhina. Katse on pidetty tiukasti ratkaisuissa, jotka lisäävät energiajärjestelmään joustoa, tuovat kustannustehokkuutta tuotantoon ja lisäävät päästöttömän energian osuutta kaukolämmössä.
Vuonna 2023 otettiin käyttöön kaksi uutta sähkökattilaa Vaasan Vaskiluodossa ja siellä olevaa lämpövarastoa laajennettiin. Nämäkin ovat askelia kohti Vaasan Sähkön tavoittelemaa hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa kuluvan vuosikymmenen aikana. Käytännössä pyritään siis löytämään tuotantomuotoja ja -ratkaisuja, jotka korvaavat polttoon perustuvaa tuotantoa. Suurimmat lähteet Vaasan Sähkön kaukolämmön tuotannossa ovat jäte-energia ja bioenergia.
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Vastuullisuus
Betolar: Parempia vaihtoehtoja sementille
Kannonkoskella perustettu Betolar tuottaa rakennusalalle sementittömiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, joissa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja. Sen innovaatioilla voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä…
- Havaintoja
5 syytä miksi sähköntuotannon myynti suoraan kuluttajalle ei ole kenenkään etu
Toisinaan kuulemme kysymyksen, miksi sähköntuottaja ei myy sähköä suoraan asiakkailleen. Tässä artikkelissa avaamme taustoja sille, miten yksittäinen tuottaja muodostaa tärkeän…
- Ajankohtaista
Mitä hyötyä on varttimarkkinasta?
Sähkömarkkina siirtyy varttimittaukseen, ja samalla pörssisähkön hinnoittelu vaihtuu varttihintoihin. Tämä mahdollistaa sen, että sähkön hintataso pysyy edullisena myös tulevaisuudessa, pohtii…