Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Vaasalaisen Påttin jätevedenpuhdistamon pihamaalle on ilmestynyt uusi, ulkonäöltään aika eleetön harmaa rakennus. Sen sisuksissa on kuitenkin käynnistynyt prosessi, joka kerää puhdistetusta jätevedestä saatavat hukkalämmöt talteen. Jatkossa vaasalaiskodeista virtaava käyttövesi luovuttaa osan lämmöstään takaisin - kaukolämmön muodossa.

Hukkalämpölaitoksen optimaaliseen suorituskykyyn pääseminen vaatii vielä laitteiston hienosäätöä.

– Loppuvuoden aikana tehtiin lukuisia testiajoja ja säännöllinen kaukolämmön tuotanto laitoksella alkoi joulukuussa, kertoo hankepäällikkö Juha-Matti Karvala.

Karvala on tyytyväinen. Hän on juuri saanut esitellä laitoksen paikalliselle lehdistölle ja on silminnähden siitä innostunut.

– Odotukset kaukolämpötehon ja lämpötilatasojen osalta ovat korkealla, jopa korkeammalla kuin projektin alussa. Alkuvuoden aikana jatketaan vielä yhteistyötä päälaitetoimittajan kanssa ja näyttää siltä, että laitoksella voidaan tuottaa tulevaisuudessa enemmän lämpöä kuin alun perin ajateltiin.

Laitoksella talteen otettu hukkalämpö kattaa lähes 2 000 omakotitalon lämmöntarpeet, ja riittäisi näin ollen kaikkien Vaasan Sähkön kaukolämpöverkossa olevien omakotitalojen lämmitykseen.

Tietoa hankkeesta

  • Hankeaika: tammikuu 2021–joulukuu 2023
  • Investoinnin koko: 13 miljoonaa euroa
  • Investointituet: Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki 1,9 miljoonaa euroa
  • Laitoksen teho: 12 megawattia (MW)
  • Lämpöenergian määrä: 50–60 gigawattituntia (GWh) vuosi

Kaukolämpö kehittyy huimaa vauhtia

Vaasan Sähkön kaukolämpöyksikössä on viime vuosien ajan käynyt kuhina. Katse on pidetty tiukasti ratkaisuissa, jotka lisäävät energiajärjestelmään joustoa, tuovat kustannustehokkuutta tuotantoon ja lisäävät päästöttömän energian osuutta kaukolämmössä.

Vuonna 2023 otettiin käyttöön kaksi uutta sähkökattilaa Vaasan Vaskiluodossa ja siellä olevaa lämpövarastoa laajennettiin. Nämäkin ovat askelia kohti Vaasan Sähkön tavoittelemaa hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa kuluvan vuosikymmenen aikana. Käytännössä pyritään siis löytämään tuotantomuotoja ja -ratkaisuja, jotka korvaavat polttoon perustuvaa tuotantoa. Suurimmat lähteet Vaasan Sähkön kaukolämmön tuotannossa ovat jäte-energia ja bioenergia.

Kaukolämpö on Vaasan suosituin lämmitysmuoto

Helppokäyttöisyys on kaukolämmön ehdoton valtti. Kaukolämpölaitteisto ei nimittäin tarvitse juuri lainkaan huoltoa.

Lue lisää