​​​​​​​Usein kysyttyä


Pohditko laskutuskäytäntöjämme, sähkön hinnan muodostumista tai sopimusasioita? Tarkista ensin, löydätkö kysymykseesi vastauksen tältä sivulta. Mikäli et löydä etsimääsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

Mistä eri tekijöistä sähkölaskun hinta koostuu?

​Sähkölasku koostuu sähkön siirtomaksusta, energiamaksusta ja veroista.
Sähkön siirtomaksu muodostuu sähköenergian siirrosta voimalaitoksesta kuluttajalle. Siirron hoitaa paikallinen sähköyhtiö.

Siirtomaksu koostuu seuraavista osista:

  • Perusmaksu: kiinteä maksu, jonka suuruus riippuu liittymätyypistä.
  • Sähkön siirtomaksu: perustuu kulutetun energian määrään. Siirtomaksuun lisätään sähkövero.
  • Arvonlisävero: voimassa oleva arvonlisävero lisätään perusmaksun, sähkön siirtomaksun sekä sähköverojen muodostamaan summaan.

Energiamaksu on maksu kulutetusta sähköenergiasta. Tämän osuuden sähkölaskusta voit kilpailuttaa.

Energiamaksu muodostuu seuraavista osista:

  • Perusmaksu on kiinteä maksu, jonka suuruus riippuu liittymätyypistä.
  • Energiamaksu: kulutetun sähköenergian hinta.
  • Arvonlisävero: lisätään perusmaksun ja energiamaksun muodostamaan summaan.

Sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät, kuten tuotantokustannukset (esim. polttoaineiden hinta). Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla myös vesivoiman saatavuus vaikuttaa voimakkaasti sähköenergian hintaan.


Tulosta »
Mitä tarkoittaa laskussa mainittu keskihinta?

​Sähkön keskihinnalla tarkoitetaan hintaa (snt/kWh), joka saadaan kun esim. vuoden sähkömaksut jaetaan kyseisenä aikana käytetyllä kilowattituntimäärällä.

Sähkön hinta muodostuu kiinteästä perusmaksusta (euroa/kuukausi) ja kulutuksen mukaan määräytyvästä maksusta (senttiä/kilowattitunti). Nämä molemmat hinnat ilmoitetaan erikseen sähkön siirron ja sähköenergian eli sähkön myynnin osalta. Hinnat sisältävät myös arvonlisäveron. Tämän lisäksi verkkoyhtiö kerää sähköveron valtiolle.


Tulosta »
Miksi keskihinta vaihtelee?

Keskihinta vaihtelee eri asiakkailla ja samankin asiakkaan eri käyttöpaikoissa. Keskihintaan vaikuttaa paitsi kilowattitunnin yksikköhinta, myös kulutusmäärä sekä se, onko käytössä yleissähkö eli yksiaikainen sähkö vai yö- tai vuodenaikasähkö, jolloin sähköhinta vaihtelee päivällä ja yöllä tai talviarkipäivänä ja muuna aikana.


Tulosta »
Miksi maksan perusmaksuja, vaikka kulutusta ei ole?

​Sähköverkkopalveluiden ylläpitämisestä aiheutuvista kustannuksista suurin osa ei riipu asiakkaiden sähkönkäytön määrästä. Verkkopalveluyhtiön on sähköverkon huolloilla ja kehittämisellä huolehdittava, että asiakkaalla on aina tarvittaessa sähkönsaanti varmistettu. Perusmaksut liittyvät näin ollen sähköverkon ylläpitoon.


Tulosta »
Miksi perusmaksu nousee sulakekoon mukaan?

​Sulakekoko määrittelee, kuinka paljon asiakas voi ottaa verkosta sähköä. Mitä suurempi sähkönkäyttö asiakkaalla on, sitä vahvempaa sähköverkkoa ylläpidämme sähkönlaadun varmistamiseksi.


Tulosta »
Mitä tarkoittaa sähkön siirtomaksu?

Sähkön siirtomaksu muodostuu sähkön siirrosta, mittarinluvusta ja taseselvityksestä. Sähkön siirto tarkoittaa sähkön toimittamista sähköverkon kautta kuluttajalle. Taseselvityksellä tarkoitetaan eri sähkönmyyjien verkkoasiakkaallemme myymän sähkönenergian määrän selvittämistä.

Sähkön siirrosta vastaa paikallinen sähköyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Siirtopalvelu on paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas tästä syystä voi ostaa siirtopalvelua muualta kuin paikalliselta jakelunverkonhaltijalta (=paikallinen sähköyhtiö). Sähkön siirtohintaa ei siis voi kilpailuttaa. Siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.


Tulosta »
Miksi laskuni loppusumma vaihtelee niin paljon?

​Vaasan Sähköverkko Oy:n alueella asiakkaat saavat lukemalaskuja etäluentaan perustuvan mittauksen takia. Lukemalaskun summa perustuu todelliseen kulutukseen ja siksi laskun suuruus voi vaihdella paljonkin vuodenajasta riippuen.  


Tulosta »
Mikä on e-lasku?

​E-lasku on turvallinen ja nykyaikainen tapa maksaa laskut. E-laskun maksaminen hoituu napin painalluksella, lasku säilyy pankin arkistossa, ja voit ottaa laskut vastaan ajasta ja paikasta riippumatta. E-lasku on myös ympäristöystävällinen, kun paperitulostetta ei synny.

Asiakkaana voit saada laskusi suoraan verkkopankkiisi. Verkkolaskun käyttöönotto on helppoa. Verkkopankissasi voit tehdä ilmoituksen, että jatkossa sähkölaskun voi toimittaa suoraan sinne.


Tulosta »
E-lasku ja laskutustiheyden muuttaminen

Laskutusrytmi määräytyy vuosikulutuksen mukaisesti. Mitä pienempi sähkön kulutus on, sitä harvempi on laskutusrytmi. E-laskuasiakkaille tarjoamme kuitenkin mahdollisuutta valinnaiseen laskutusrytmiin. Jos olet e-laskuasiakas ja haluat muuttaa laskutusrytmiäsi tiheämmäksi, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.


Tulosta »
Miten e-lasku toimii?

​E-lasku toimitetaan suoraan verkkopankkiisi, jossa lasku ja siitä muodostettu maksutoimeksianto ovat nähtävissä. Voit halutessasi muuttaa e-laskun maksutiliä tai summaa tai aikaistaa eräpäivää. Pankki maksaa laskun automaattisesti eräpäivänä tililtäsi. E-laskusta ei tule ilmoitusta postitse kotiin, mutta voit halutessasi ottaa verkkopankissa käyttöön sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoituksen e-laskujen saapumisesta. Ilmoituspalvelu voi olla maksullinen.


Tulosta »
  Prev   1   2   3   4   5  Next     

​​