​​​​​​​​​​​Tuotanto


Vaasan kaukolämmöstä valtaosa (vuonna 2016: 98 %) tuotetaan ympäristöystävällisesti yhteistuotannolla Vaskiluodon Voiman ja Westenergyn omistamilla voimalaitoksilla. Vaasassa sijaitseva Vaskiluodon Voiman voimalaitos käyttää polttoaineena hiiltä ja biomassaa sekä pieniä määriä turvetta. Westenergyn jätteenpolttolaitos sijaitsee Mustasaaressa ja se käyttää polttoaineena syntypaikkalajiteltua polttokelpoista jätettä. Laitos hyödyntää kierrätyskelvottoman jätteen sisältämän energian tehokkaasti, turvallisesti ja puhtaasti. Molemmissa voimalaitoksissa tuotetaan sähköä ja lämpöä yhteistuotantona, jonka ansiosta polttoaineen hyödyntäminen on tehokasta ja siten tuotanto on ympäristöystävällistä.

Pieni määrä kaukolämmöstä tuotetaan Sarlinin mikroturbiinilaitoksella, joka sijaitsee Vaasan Suvilahdessa. Laitos tuottaa sekä sähköä että lämpöä ja se käyttää polttoaineena vanhalta kaatopaikalta vapautuvaa kaasua.

Kaukolämmön huippu- ja varateho tuotetaan omilla öljykäyttöisillä lämpökeskuksilla, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Lämpökeskuksilla turvataan lämmöntuotanto yhteistuotantolaitosten vikatilanteissa sekä kaikkein kylmimpinä pakkaspäivinä, jolloin Vaskiluodon Voiman ja Westenergyn lämmöntuotanto ei riitä kattamaan Vaasan lämmöntarvetta.

​Vaskiluodon Voiman metsäenergiaa hyödyntävä kaasutinlaitos ja Westenergyn kierrätyskelvotonta jätettävä hyödyntävä jätteenpolttolaitos takaavat, että yli 70 % Vaasan kaukolämmöntuotannosta on hiilidioksidivapaata. Vuonna 2016 Vaasan kaukolämmön hiilidioksidin ominaispäästö jäikin erittäin alhaiseksi ollen 77 g/kWh.

Vuoden ilmastoteko 2013

Viime vuosina Vaasan Sähkö on panostanut merkittävästi ympäristöystävällisempään kaukolämmön tuotantoon. Vuonna 2013 Energiateollisuuden Kestävän kehityksen foorumi valitsi Vuoden ilmastoteoksi Vaasan Sähkön, Vaskiluodon Voiman ja Westenergyn yhteistyön, joka nimettiin Vaasan energia-
täyskäännökseksi.