​​​​​​Kysy asiantuntijalta


​Energianeuvonta

Energianeuvonta
Puh. 06 324 5765
arkisin klo 13 - 15


asiakaspalvelu@vaasansahko.fi

Sähkönkulutusmittarin lainaus
Puh. 06 324 5760
arkisin klo 13-15


asiakaspalvelu@vaasansahko.fi

Kysymyksiä ja vastauksia:


Kannattaako minun käyttää ilmalämpöpumppuani jäähdyttämiseen?

​ ​icon-first.png  
​​​Ilmalämpöpumppu on hyvä tapa viilentää asuintiloja kuumina kesäpäivinä. Tämä myös poistaa kosteutta asuintiloista parantaen mukavuutta entisestään. Tällöin kannattaa sulkea ikkunat ja ovet niin lämmin ulkoilma ei pääse hakeutumaan takaisin asuintiloihin. Suora auringonpaiste kannattaa myös estää. Jäähdytä järkevästi, niin et vilustu ja kulutus pysyy kohtuullisena.

 


Mistä tiedän kuluttaako vanha jääkaappini liikaa?

​ ​icon-four.png    
Voit veloituksetta lainata energiankulutusmittarin toimistollamme osoitteessa Kirkkopuistikko 0, 65100 Vaasa tai paikalliselta sähkön jakelu- tai myyntiyhtiöltäsi. Tällä saat selvitettyä laitteiston vuorokausikulutuksen, jota voit verrata valmistajien ilmoittamien, uudempien laitteiden kulutukseen.

 


Mikä merkitys on pakastimen pikapakastustoiminnolla?

​ ​icon-four.png    
Pikapakastustoiminto jäädyttää pakastimen sisällön täydellä teholla. Uusissa malleissa pikapakastus kytkeytyy pois automaattisesti ennalta määrätyn ajan kuluessa tai saavutettuaan tietyn lämpötilan.

 

Kannattaako loisteputkivalaisimia sammutella vai olisiko järkevämpää antaa loisteputkivalaisimen palaa koko ajan? 

​ ​icon-first.png  
Loisteputkivalaisimen elinikä lyhenee jonkin verran, jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein. Toisaalta koko ajan päällä oleva lamppu kuluttaa sähköä. Kannattaa noudattaa varttitunnin sääntöä: Jos kukaan ei mene huoneeseen seuraavaan 15 minuuttiin, lamppu kannattaa sammuttaa.

 

Voiko pistorasiassa kiinni oleva sähkölaite, esimerkiksi kahvinkeitin, syttyä palamaan, vaikka ei olisi päälläkään? 

​ ​icon-first.png
Kyllä, tulipalon vaara on olemassa ainakin teoriassa. Suosittelemme irrottamaan sähkölaitteet pistorasiasta esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Toimenpide suojaa sähkölaitteita kesällä myös ukkosen aiheuttamilta vaurioilta. Älä jätä televisiota tai muita elektronisia laitteita matkan ajaksi edes valmiustilaan, koska palovaaran lisäksi se kuluttaa myös turhaan energiaa.

 

 

Kuluttavatko laitteet paljon valmiustilassa?

​ ​icon-first.png 
Valmiustilassa olevat laitteet vastaavat keskimäärin 5–10 % koko kotitaloussähkön kulutuksesta. Sammuttamalla nämä kokonaan toisi useiden kymmenien eurojen säästöt.​

​